|
Zelenina VI.: Cibulová a specifická zelenina ve staroslovanské kuchyniPetr Tryščuk; Přidáno dne 07. 08. 2008 (4273 přečtení)Cibulová zelenina zřejmě patřila do pravidelné slovanské stravy. Mimo sbírané a pěstované druhy česneku to mohla být především cibule, přičemž právě ona mohla doplňovat jídelníček o tolik potřebné cukry a živiny v zimním období.
Cibulová zelenina CIBULE KUCHYŇSKÁ (Allium cepa)
Využití pro konzumaci: Rozšíření: Klasická cibule u nás není původní a byla pouze pěstována na zahrádkách.
Kultivary:
Zpracování:
Další využití: Jako léčivka - na obklady.
ČESNEK KUCHYŇSKÝ (Allium sativum)
Využití pro konzumaci: Pěstování: Různé druhy česneku rostou volně v přírodě. Č. kuchyňský je možno pěstovat po celý rok.
Zpracování: Dostupnost osiva: Česnek kuchyňský je běžně dostupný. Divoké druhy česneků jsou snad k dostání ve specializovaných prodejnách. Na hradištích Polabských Slovanů v dnešním Meklenbursku rostou česneky, které tam byly cíleně vysazeny Slovany. Jedná se o druhy:
PÓR ZAHRADNÍ (Allium porum) / pórek
PAŽITKA POBŘEŽNÍ (Allium schoenoprasum )
Specifická zelenina blíže nezařaditelná: lodyhy, květy atp.
KOPR VONNÝ (Anethum graveolens)
FENYKL OBECNÝ (Foeniculum vulgare)
ARTYČOKY ZELENINOVÝ (Cynara scolymus) / pórek
Lodyhy - chřestová zelenina Podobně jako listy se konzumovaly u listové zeleniny konzumovaly také mladé lodyhy. Chřest (jako typická výhonková zelenina) roste planě pouze ve středomoří a na jídelníčku středoevropských Slovanů se nemohl vyskytnout. V pozdějším období máme důkazy, že se obdobně jako chřest konzumovaly mladé výhonky řady druhů rostlin, které nejsou typickou listovou zeleninou. Byly to především druhy:
Související články:
Celý příspěvek |
Autor: Petr Tryščuk |
Výroba pícky na smažení (využití slezské misky) (29.10.2008) Zelenina V.: Plodová zelenina ve staroslovanské kuchyni (05.08.2008) Zelenina IV.: Kořenová zelenina ve staroslovanské kuchyni (05.08.2008) Zelenina III.: Další listová zelenina ve staroslovanské kuchyni (04.08.2008) Zelenina II.: Špenátová zelenina ve staroslovanské kuchyni (04.08.2008) Zelenina I.: Salátová zelenina ve staroslovanské kuchyni (04.08.2008) Zelenina ve staroslovanské kuchyni (02.08.2008) Placky z mrkvového mázu (26.07.2008) Merlíkové bochánky (25.07.2008) Březová míza – zdroj cukru (09.04.2006)
|
|
|
Tento web site byl vytvořen prostřednictvím phpRS - redakčního systému napsaného v PHP jazyce.