|
Zelenina V.: Plodová zelenina ve staroslovanské kuchyniPetr Tryščuk; Přidáno dne 05. 08. 2008 (4666 přečtení)V této skupině jsou zahrnuty okurky, tykve, melouny a ostatní plodové zeleniny, které jsou především dnes tak velmi oblíbené. U starých Slovanů však plodová zelenina nehrála příliš významnou roli. Bylo to jednak nedokonalým prošlechtěním jednotlivých druhů tak i náročností na jejich pěstování. Určitou vyjímkou v této skupině jsou okurky. Ale ani u nich netušíme, jak ve skutečnosti vypadaly a jak se jedly. V mladším období se podle kuchařek vařily a voda se vylévala. Uvařené se dále zpracovávaly, což však nevylučuje konzumaci syrových okurek. Zda se kvasily se můžeme jen domnívat, ale protože je kvašení samovolný proces, takže zřejmě ano. Kvašené okurky by v tom případě byly důležitou součástí jídelníčku v zimním období.
Šlechtěné druhy plodové zeleniny OKURKA SETÁ (Cucumis sativus)
Využití pro konzumaci:
Botanické údaje:
Zpracování a nutriční hodnota: Dostupnost osiva: Nelze s jistotou říci jaké kultivary okurky se v RS pěstovaly, takže nelze ani doporučit žádné osivo.
Tykve a melouny Magdaléna Beranová ve své knize Jídlo a pití v pravěku a středověku se spíše přiklání k názoru, že další druhy plodové zeleniny - tedy tykve a melouny byly v českých zemích známy až od 14. století a dokládá to několika příklady: nálezy a skrze kuchařky, které tykve považují za "uherské" jídlo. V antickém Římě se tykve prokazatelně pěstovaly a odtud se dostaly i do zahrad v říši Karla Velikého. Mají se tedy tykve ze slovanského jídelníčku úplně vyloučit? Když:
Druhy tykví:
Osobně bych pro Slovanskou kuchyni raději nepoužíval žádnou z tykví!
Plané druhy (plodové) zeleniny V této podkapitole plodové zeleniny (vzhledem k malému množství šlechtěných druhů) a absenci dalších pramenů si dovolím i spekulovat. SLÉZ VELKOKVĚTY (Malva alcea) - a další druhy slézů
Druhy plodové zeleniny nevhodné pro RS LILEK JEDLÝ ( Solanum malongena ) / baklažán
MODERNÍ NEVHODNÁ ZELENINA
Související články:
Celý příspěvek |
Autor: Petr Tryščuk |
Výroba pícky na smažení (využití slezské misky) (29.10.2008) Zelenina VI.: Cibulová a specifická zelenina ve staroslovanské kuchyni (07.08.2008) Zelenina IV.: Kořenová zelenina ve staroslovanské kuchyni (05.08.2008) Zelenina III.: Další listová zelenina ve staroslovanské kuchyni (04.08.2008) Zelenina II.: Špenátová zelenina ve staroslovanské kuchyni (04.08.2008) Zelenina I.: Salátová zelenina ve staroslovanské kuchyni (04.08.2008) Zelenina ve staroslovanské kuchyni (02.08.2008) Placky z mrkvového mázu (26.07.2008) Merlíkové bochánky (25.07.2008) Březová míza – zdroj cukru (09.04.2006)
|
|
|
Tento web site byl vytvořen prostřednictvím phpRS - redakčního systému napsaného v PHP jazyce.