Slovanský web

KALENDÁŘ

  Měsíc:

Hlavní stránka Seznam projektů a akcí Ke stažení Mail Slované ! ! ! KOSOVO JE SRBSKO ! ! !   Více  
roh   Nabídka témat roh

roh   Tipy na výlet roh
Festival Beltine 30.4.-1.5.
Zelené svátky 17.-19.5.
Jantarová stezka 1.-2.6.
Oslavy Slunovratu 21.-23.6.
Boj o hradiště 10.-11.8.
Bitva Rogar 17.-18.8.

roh   Fotoreportáže z akcí roh
Dožínky

Zimní Slunovrat

Lov vlka

Kupalo - Slunovrat

Jarilky 2011

Vynesení Moreny 2011

VŠECHNY FOTOREPORTÁŽE...

roh   Komiks roh
Inspirováno misiemi u Slovanů.
Komiks.
roh
Celý komiks
roh

roh   Informace a kontakty roh
Administrátor:
Petr Tryščuk
777 103 532
petr@slovane.cz

http://o-chae.com

NAVRCHOLU.cz


* Zelenina V.: Plodová zelenina ve staroslovanské kuchyni

Petr Tryščuk; Přidáno dne 05. 08. 2008 (4666 přečtení)

V této skupině jsou zahrnuty okurky, tykve, melouny a ostatní plodové zeleniny, které jsou především dnes tak velmi oblíbené.
U starých Slovanů však plodová zelenina nehrála příliš významnou roli. Bylo to jednak nedokonalým prošlechtěním jednotlivých druhů tak i náročností na jejich pěstování.

Určitou vyjímkou v této skupině jsou okurky. Ale ani u nich netušíme, jak ve skutečnosti vypadaly a jak se jedly. V mladším období se podle kuchařek vařily a voda se vylévala. Uvařené se dále zpracovávaly, což však nevylučuje konzumaci syrových okurek.  Zda se kvasily se můžeme jen domnívat, ale protože je kvašení samovolný proces, takže zřejmě ano. Kvašené okurky by v tom případě byly důležitou součástí jídelníčku v zimním období.

 

Šlechtěné druhy plodové zeleniny

OKURKA SETÁ (Cucumis sativus)

    Využití pro konzumaci:
Použití v historii: Pěstovala se již v 8.st.př.n.l. v Babylónu. V císařském Římě sloužila k přípravě teplých jídel.
Použití pro Slovany: Okurka je doložena nálezem semen hned v centru Velké Moravy (9. století - Mikulčice) tak i z přilehlých provincií (9.-10. století - Praha). Tyto nálezy dělají z okurky jedinou velkomoravskou plodovou zeleninu prokazatelně cíleně pěstovanou.   

Botanické údaje:
Neroste volně v přírodě, je množena a pěstována pouze jako zahradní kultivar.

Zpracování a nutriční hodnota:
Konzumace: Syrové plody nebo kvašené.
Zpracování: Okamžitá konzumace. Zakvašené vydržely i řadu měsíců. Sladkokyselý nálev se nedělal!

Dostupnost osiva: Nelze s jistotou říci jaké kultivary okurky se v RS pěstovaly, takže nelze ani doporučit žádné osivo.

 

Tykve a melouny

Magdaléna Beranová ve své knize  Jídlo a pití v pravěku a středověku se spíše přiklání k názoru, že další druhy plodové zeleniny - tedy tykve a melouny byly v českých zemích známy až od 14. století a dokládá to několika příklady: nálezy a skrze kuchařky, které tykve považují za "uherské" jídlo. V antickém Římě se tykve prokazatelně pěstovaly a odtud se dostaly i do zahrad v říši Karla Velikého.

Mají se tedy tykve ze slovanského jídelníčku úplně vyloučit? Když:

  • Byly známy před stěhováním národů i po něm.
  • Za Velké Moravy existovaly pokročilé obchodní vztahy s Franckou říší.
  • Nevíme jak moc byly tykve "uherským" jídlem, když se Uhersko (z období receptů) rozkládalo na nemalé části Velké Moravy (Panonie, Slovensko)
  • Podnebí bylo koncem 1. tisíciletí na Velké Moravě pro pěstování tykví vhodné.

Druhy tykví:

  • Vodní meloun (lubenice obecná) (Citrullus vulgaris)
    • Vzhled tykve: Meloun byl podobný současným druhům vodních melounů, pravděpodobně byly plody něco menší.
    • Semínka jsou z našeho území až z 15.-16. století
    • Do raně středověké slovanské kuchyně se tedy určitě nehodí.
  • Lagenárie (Lagenaria vulgaris)
    • Vzhled tykve: typický láhvovitý tvar. Více Google.
    • Zřejmě tento druh byl v Řecku a Římské říši používán k výrobě lahvovitých nádob.
    • Nálezy potvdrzují tento druh z Bratislavy ze 14. století.
    • V raně středověké slovanské kuchyni by se objevovat neměl a pokud ano, tak jen některý z původních kultivarů nebo už ve zpracované podobě.
  • Tykev obecná (Cucurbita pepo)
    • Vzhled tykve: patizón a další formy tykví. Více Google.
    • Nálezy potvdrzují tento druh z Bratislavy ze 14.-15. století.
    • V raně středověké slovanské kuchyni by se objevovat neměl a pokud ano, tak jen některý z původních kultivarů nebo už ve zpracované podobě.

Osobně bych pro Slovanskou kuchyni raději nepoužíval žádnou z tykví!

 

Plané druhy (plodové) zeleniny

V této podkapitole plodové zeleniny (vzhledem k malému množství šlechtěných druhů) a absenci dalších pramenů si dovolím i spekulovat.

SLÉZ VELKOKVĚTY (Malva alcea) - a další druhy slézů
  • Zřejmě se konzumovaly také nezralé semeníky (tedy plody) několika druhů slézů, které byly u Slovanů zřejmě velmi oblíbeny.
  • Pojednání o 4 druzích této rostliny je uvedeno v jiné kapitole  (Zelenina I.: Salátová zelenina ve staroslovanské kuchyni).

 

Druhy plodové zeleniny nevhodné pro RS

LILEK JEDLÝ ( Solanum malongena ) /  baklažán

  • Byl konzumován již ve starém Římě, kde mu byly přisuzovány negativní vlastnosti  (byl nazýván jablkem šílenství)
  • Do střední Evropy se dostal však až z Ameriky v 15.-18. století.
  • Pro Slovany je lilek naprosto nevhodný stejně jako i ostatní dovezené plodové zeleniny: rajčata, papriky apod.

MODERNÍ NEVHODNÁ ZELENINA

  • paprika
  • rajče

Celý příspěvek | Autor: Petr Tryščuk | Informační e-mailVytisknout článek

roh   HISTORICKÉ TRŽIŠTĚ roh

Široká nabídka levného vybavení nejen pro Slovany, ale takřka pro celou historii...

Naše trvalá nabídka:
+ Oblečení
+ Táboření
+ Vojenská výbava
+ Osobní výbava
+ Řemeslné potřeby
+ Ozdoby a šperky
+ Duchovní pořeby
+ Jídlo a pití


roh   Pozvánka: Beltine 2013 roh

roh   Sháníme roh
Pro potřeby našeho webu sháníme nadšence stejného ražení jako jsme my.
Nebráníme se žádné spolupráci, ale nyní potřebujeme především kreslíře, malíře, kteří by měli chuť přispět svou prací k lepšímu vhledu Slované.cz.

Tento web je neziskový a tudíž nemůžeme nabídnout žádný honorář.

NOVÉ MALBY
Vesna

Více obrázků od stejného autora.

F. Skřivánek: Lov Gryfa

Více obrázků od stejného autora.


roh   Partneři roh
Velesův lid
Orcae Ita
Orcae Ita.

Velkomoravané
Velkomoravané

CEA
CEA

seznam všech
slovanských skupin


roh   Odkazy roh
Putování po středověkých památkách.

Web věnovaný středověku.

Web o Horní a Dolní Lužici.

Slovanská knihovna při NK.

Ústav slavistických a východoevropských studií FF UK.

Moravský etnofolk čerpající ze slovanských kořenů.

Slovanské fórum.

Vlastenecké a kulturní sdružení.


roh   Jazyčníci roh
Společnost staroslovanské kultury, tradic a duchovna.

Kruh Peruna - Slovensko.


Tento web site byl vytvořen prostřednictvím phpRS - redakčního systému napsaného v PHP jazyce.