
Do této kapitoly jsou zařazeny druhy listové zeleniny, které jsou buď specifické svou chutí (šťovík, šťavel, kozinec sladkolistý) nebo jsou zajímavé svým zpracováním.
Jedná se vesměs o druhy, které hrály u starých Slovanů významnou roli a neměly by být zapomenuty. Především bolševník jako významná polévkobá zelenina je dnes vnímán jako jedovatý, což však není úplně pravdou.
Dále jsou zde druhy u nichž byly konzumovány výhonky.
Významné druhy listové
zeleniny se specifickým zpracováním
ZELÍ a KAPUSTA (Brassica olereace var.)
Takřka v každém ohledu je při zkoumání jen velmi těžko rozlišitelné,
jaký druh (kultivar) zelí se v minulosti pěstoval a zárověň
splývá celá historie zelí s kapustou. Příbuzní zelí jsou navíc i olejnatými rostlinami a
z nálezů tedy nelze s určitostí zjistit, zda
pravěký nález nesouvisí více se získáváním oleje, než s konzumací listů.
Dalším problémem je absence vyobrazení vzhledu a proro neexistuje
možnost definiticní rekonstrukce konečného vzhledu zelí. Pouze v antickém období
můžeme o podobě "zelí" více než jen spekulovat.
U Slovanů navíc existuje ten problém, že pojmenování "kapusta" a "zelí" jsou
volně zaměnitelné a proto z mladších období ani nevíme o čem daný autor vlastně
píše.
Využití pro konzumaci:
Použití v historii: Byla rostlinou konzumovanou již od pravěku. Velmi
brzy došlo k jejímu cílenému šlechtění a již v antice bylo známo
několik kultivarů. Z antické tradice přešlo zelí do Francké říše odkud se mohlo
dostat mezi středoevropské Slovany.
Použití pro Slovany: Z lingvistického pohledu si "kapustu" přinesli
Slované již ze své pravlasti. Jaké kultivary to ale byly lze jen těžko odhadnout.
Každopádně Slované měli zelí konzumovat a to vč. jeho kyselé (kvašené) podoby.
Botanické údaje:
Plané formy brukvovitých rostou v celé Evropě. Dnes jsou známy a pěstovány
především moderních kultivary.
Použitelné kultivary:
- Stromečkové: Mezi primitivní kultivary patří krajová
odrůda nehlávkového zelí z Helgolandu, kdy se listy postupně otrhávají z
lodyhy.
- Lodyhové: V antice byla oblíben kultivar u kterého se
konzumovaly lodyhy a mladé výhonky. Ze současné doby mi není známa žádná
podobná odrůda.
- Kadeřavá kapusta: Velice vhodný je kultivar
Brassica oleracea var. sabellica, který se zřejmě blíží původní
podobě "zelí prostého (hladkého)".
- Hlávková kapusta: Kultivar
Brassica
oleracea var. sabauda
s menší hlavou, který se zřejmě blíží původní podobě "kadeřavého zelí".
- Současné kultivary zelí
http://www.biolib.cz/cz/taxon/id39213/
- Červené zelí je zmiňováno až ve 14. století a ikdyž i takové kravské
zelí jako primitivní kultivar vykazuje červenou barvu byl bych pro použití
červených forem před 12. stoletím velice skeptický.
Pěstování: Výsev semen provádíme na jaře nebo podle potřeby
v průběhu roku.
Zpracování:
Konzumace: V kyselé podobě nebo syrové listy (na saláty). Určitě se hojně
užívalo zpracované do příloh. do nádivek a snad i paštik.
- Nejvýznamnějším způsobem konzumace bylo kvašení, které
uchovalo zelí po celé měsíce a obzvláště v zimních obdobích bylo výrazným
doplněním stravy chudé na vitamíny.
- Listy se ve 12. století prokazatelně pařily vodou (vydržely
tak zřejmě několik dní). Pro dlouhodobé uchovávání bylo používáno kvašení shodné
se současným kvašením.
Další využití: Také jako léčivka s širokým a různorodým použitím.
Dostupnost osiva: Původní odrůdy zelí jsou dostupné pouze v
pěstitelských stanicích (např. Gengel o.p.s.).
BOLŠEVNÍK OBECNÝ (Heracleum sphondylium)

Využití pro konzumaci:
Použití v historii:
Nejstarší nálezy jsou již z neolitu (nález ve studni v Kuckhovenu - Německo).
Použití pro Slovany: Rostlina je u nás velmi běžná. Ze slovanských
etnografických pramenů (Slovensko, Ukrajina) je uváděna jako velice oblíbená
zelenina pro výrobu specifické polévky boršč. Vzhledem ke své snadné dostunosti by v dnešní slovanské kuchyni neměl
bolševník obecný chybět.
Botanické údaje:
Rozšíření: Mírné pásmo Evropy a západní Sibiře, u nás hojný na
většině území.
Ekologie: Dvouletá nebo i víceletá bylina, která má po rozedmutí
charakteristivkou vůni.
Popis: Přímá lodyha je dlouhá až 200 cm, je dutá, rýhovaná,
chlupatá, v horní části rozvětvená. Přízemní listy obrovské, až 60 cm dlouhé,
listy na lodyze 5 až 20 cm dlouhé. Kvete v červnu až říjnu.
+
Více
botanických informací o rostlině.
+
Více fotografií na Google.
Pěstování: Semena lze vysít na podzim. Klíčí na jaře.
Zpracování:
Konzumace: Do polévek boršč, na výrobu kvašených nápojů baršč a snad i ve špenátech.
Hodně mladé listy (jako na obrázku) se mohly v menším množství konzumovat i v
salátech. Chuť bolševníku je velice aromatická a pro moderního člověka poměrně zvláštní. Nelze
ji k ničemu známému přirovnat.
Zpracování: Pouze okamžitá konzumace po sběru mladých listů nebo po
zpracování vydrží i několk dní.
Varování: Nesplét si s dalšími druhy bolševníků (ty obsahují jedy a látky způsobující na kůži (v
kombinaci se sluncem) alergickou reakci). Proto si nespleťte druhy - konzumovat
se dá pouze tento druh. Alergická reakce se u mne při řadě cílených pokusů u bolševníku
obecného nevyskytla ani jednou.
Další využití: Jako léčivka (jako silné projímadlo, tlumí hysterické a
epileptické záchvaty).
Dostupnost osiva: Rostlina je dostupná volně v přírodě.
Pochutina k utrhnutí: je
libo sladké nebo kyselé?
Kdo by neměl rád sladké a kyselé. Kyselá chuť byla podle literatury ve
středověku oblíbená a o sladké chuti se není třeba vůbec zmiňovat. Pomineme-li výrobu kyselé chuti (kvašení, octy) a získávání sladkých pochutin
(med, ovoce), zbývají nám některé rostlinky, které se jako pochutiny konzumovaly a
jednu z nich známe určitě i z našeho dětství.
ŠŤOVÍK KYSELÝ (Rumex
acetosa) / ŠŤOVÍK
MENŠÍ (Rumex
acetosella)
Historie:
Použití v historii: Jedná se o velice oblíbenou rostlinu tradičně využívanou jako
pochutina nebo jako rostlina na saláty. Jeho použití se předpokládá už od
pravěku (Beranová) a např. v Římě byl v podobě špenátu určen pro vyšší vrstvy.
Na našem území jej ještě nedávno za
syrova
konzumovali v horkých letních měsících sekáči, aby uhasili žízeň.
Použití pro Slovany: Oba dva druhy šťovíku jsou u nás naprosto běžné a
dostupné. Slované je téměř určitě konzumovali jako pochutinu i jako zeleninu.
Botanické údaje:
Rozšíření: V ČR zdomácnělá na celém území kromě vyšších poloh.
Původní rozšíření u nás není známé. V Evropě roste od Středozemí přes střední
Evropu, po Kavkaz. Dnes je rozšířena až do Skandinávie a na východ přes Sibiř
na Dálný východ.
Ekologie: Původně pobřežní porosty u větších vodních toků i
stojatých vod, dnes často i vlhké okraje cest. Dříve se pěstovala, proto je
zdomácnělá v obcích. Je nitrofilní.
Popis: Trvalka. Středně vysoká ( 30 - 100 cm ), lodyhy jsou
přímé, málo větvené, listy mají velice proměnlivý tvar. Květní lata je červená s
jednoduchými větvemi - doba květu: VI - VIII.
+
Více fotografií na Google /
Více fotografií na Google.
Využití:
Na saláty nebo k výrobě špenátů. Oblíbená na jaře, kdy nejen osvěžuje, ale zároveň doplňuje potřebný
vitamín C.
Upozornění: Při větším množství konzumace šťovíku zdraví neprospívá.
Škodlivé účinky kyseliny šťavelové je třeba
potlačit přídavkem mléka, smetany nebo sýra do pokrmu. Šťovík se proto má
požívat jen občas.
Další využití: Jako léčivka.
Zajímavost: V roce 1895 se v Paříži prodalo 20 mil. kilogramů listí
šťovíku.
Dostupnost osiva: Jedná se o naprosto běžné rostliny, kterou
rostou takřka na každé louce.
ŠŤAVEL KYSELÝ (Oxalis
acetosella)
Šťavel kyselý se v minulosti konzumoval obdobně jako šťovík. Narozdíl od něj
byly ceněny především oddenky a stopky listů. Oproti šťovíku se tedy muselo
nasbírat hodně stopek a proto musel být šťovík mnohem více používaný. Také
dostupnost šťavelu (oproti šťovíku) byla výrazně menší.
KOZINEC SLADKOLISTÝ (Astragalus
glycyphyllos)
Historie:
Použití v historii: Využití této rostliny (kromě léčitelství) není známo.
Některé novodobé zdroje jej uvádí jako náhražkové sladidlo.
Použití pro Slovany: Tato rostlina byla záměrně šířena a pěstována
přinejmenším Polabskými Slovany v dnešním Meklenbursku. Z toho vyplývá, že si ji
Slované cenili a zřejmě nikoliv jako léčivky, ale spíše jako sladidla.
Botanické údaje:
Rozšíření: Areál druhu se nachází v Evropě a zasahuje až na
Sibiř. U nás se vyskytuje roztroušeně až hojně v teplejších oblastech, ve
vyšších polohách roste jen vzácně nebo chybí.
Ekologie: Roste v lesních lemech a na světlinách, ve starých
sadech a na úhorech, v lomech, na náspech a také na železničních stanicích, na
půdách hlubších, mírně vlhkých, na různých podkladech.
Popis: Vytrvalá bylina, lodyha poléhavá, lístky krátce
řapíkaté, vejčité. Květy v hustých hroznech - kalich zvonkovitý, lysý,
žlutobílý. Kvete od května do srpna, plodem je čárkovitý, srpovitě prohnutý
lusk.
+
Více
botanických informací o rostlině.
+
Více fotografií na Google.
Využití:
Listy rostliny obsahují určité množství cukru se zřejmě konzumovaly pro svou
chuť nebo se možná přidávaly i do jídel.
Další využití: Jako léčivka - kořen i stonky byly kdysi využívány na
přípravu léčivých odvarů.
Dostupnost osiva: Semínka se dají sehnat u specializovaných
pěstitelů nebo se dají také objednat na našem webu.
Listová a odvozená zelenina
nevhodná pro raný
středověk
Jedná se o soudobou oblíbenou zeleninu, kterou staří Slované nemohli
znát a která tedy do jídelníčku Slovanů v žádném případě nepatří:
- Špenát (jako rostlina)
- Čínské zelí
- Rebarbora
- Růžičková kapusta
- Brokolice
- Květák
- Kedluben
- Červené zelí
- Chřest
- Mangold