Slovanský web

KALENDÁŘ

  Měsíc:

Hlavní stránka Seznam projektů a akcí Ke stažení Mail Slované ! ! ! KOSOVO JE SRBSKO ! ! !   Více  
roh   Nabídka témat roh

roh   Tipy na výlet roh
Festival Beltine 30.4.-1.5.
Zelené svátky 17.-19.5.
Jantarová stezka 1.-2.6.
Oslavy Slunovratu 21.-23.6.
Boj o hradiště 10.-11.8.
Bitva Rogar 17.-18.8.

roh   Fotoreportáže z akcí roh
Dožínky

Zimní Slunovrat

Lov vlka

Kupalo - Slunovrat

Jarilky 2011

Vynesení Moreny 2011

VŠECHNY FOTOREPORTÁŽE...

roh   Komiks roh
Inspirováno misiemi u Slovanů.
Komiks.
roh
Celý komiks
roh

roh   Informace a kontakty roh
Administrátor:
Petr Tryščuk
777 103 532
petr@slovane.cz

http://o-chae.com

NAVRCHOLU.cz


* Workshop: Slovanské kuchtění

Jiří Václavínek; Přidáno dne 01. 04. 2013 (963 přečtení)

Na našich soukromých akcích se snažíme stravovat co nejdobověji. Jsme přesvědčeni, že tehdejší člověk dokázal z přírody vytěžit maximum různých surovin, z kterých si dokázal připravit chutné pokrmy. Výchozím pramenem jsou pro nás archeologické nálezy zbytků rostlin vhodných ke konzumaci. Dalším důkazem mohou být různé kuchařky, které však pocházejí z mnohem mladších dob, nicméně již názvy jídel ukazují na vynalézavost našich předků.

V článku nenajdete recepty na jednotlivé pokrmy, jen přehled, s jakými vhodnými potravinami pro raný středověk je možno vařit.




Pokrmy z hrachu

Hrách setý byla rostlina pěstována odpradávna a nálezy pocházejí například z Mikulčic nebo z českých Němětic. Hrášek je důležitá luštěnina, obsahuje vitamíny skupiny B, fosfor, draslík, vápník a hořčík.

Pučálka – velmi příjemným překvapením pro všechny bylo toto jednoduché, ale chutné jídlo. Jedná se opražený, 3 dny naklíčený hrách. Je možné ho pražit nasucho nebo s trochou oleje. Podáváme se solí.




Hrachová polévka – další pochoutka, kterou si kolegové odnesli i domů. Je třeba vyzkoušet si různou dobu trvání vaření, zda hrášek poté propasírovat, či nikoliv, přidat cibuli nebo smetanu a pod.




Pokrmy z obilnin

Pšenice obecná je u nás dochována např. v Klučově, Něměticích či Březně.

Špalda – jedná se o prastarý druh pšenice pěstovaný již ve starověku, v našem prostředí již Kelty a Germány. Byla nahrazena pšenicemi s vyššími výnosy, ale v současné době zažívá návrat hlavně v ekologickém zemědělství a bioproduktech z něho.

Naši předci mleli zrno na žernovech celé, pokud chtěli získat mouku bílou, museli ji přesívat. Hrubost mletí se dala ovlivňovat tzv. papřicí, tj. zařízení umožňující odstup ležáků od běhounů, a tím hrubost mletí. Primitivnější mletí se dalo realizovat pomocí tzv. zrnotěrky, což byl vhodný oválný kámen, jimž se drtilo zrno na kamenné podložce.




Pšeničný chléb – těsto bylo dobře zpracovatelné a pěkně kynulo, chléb pak byl chutný a nadýchaný a blížil se nejznámějším konzumním chlebům, jaké známe z obchodů.

Pokud se použila celozrnná mouka (mele se celé zrno), chléb byl tmavší a hutnější. Pokud bílá, vznikl chléb bílý a nadýchaný, chutí podobný vece. Bílá mouka je podstatně ochuzena o živiny.




Žito – obilnina dochována v Mikulčicích, Březně, Roztokách, Klučově. Těsto je lepivé, příliš nekyne a chléb je pak velmi hutný.




Placky - placky se dají opéci během minuty a poskytují rychlý přísun čerstvého pečiva. Druh obilniny a hrubost zrna pak ovlivňovaly chuť podobně jak u chlebů. Zdálo se nám, že z jemné pšeničné mouky jsou chutnější.




Ječmenné kroupy – polévku jsme dělali s trochou uzeného masa, osmaženou cibulkou a dochucenou česnekem nebo mlékem.




 

Oves – na našem území se ve velké míře našel na hradišti Vlastislav, dále v Mikulčicích či Březně.

Ovesné placičky – na webu je bezpočet receptů na různé varianty, my jsme si vystačili s medem, rozinkami, moukou a vejci.

Ovesná mléčná polévka – skládala se ze slaného mléka, ovesných vloček a majoránky.




 

Pomazánky

Pomazánky byly připraveny z tvarohu v kombinaci s medem, vajíčkem, česnekem, jablkem, oříšky, rozinkami, křenem a jinými dobovými ingrediencemi. Všichni jsme se shodli, že jsou chutné, ba i výborné, a nedá se říci, že by nám nějaké nechutnaly.

Tvaroh – domácí tvaroh se dá udělat ze zkyslého mléka pomoci zvýšené teploty.




 

Masité pokrmy

Z masitých jídel jsme si vyzkoušeli hovězí s borůvkovým dipem.

 





Celý příspěvek | Autor: Jiří Václavínek | Informační e-mailVytisknout článek

roh   HISTORICKÉ TRŽIŠTĚ roh

Široká nabídka levného vybavení nejen pro Slovany, ale takřka pro celou historii...

Naše trvalá nabídka:
+ Oblečení
+ Táboření
+ Vojenská výbava
+ Osobní výbava
+ Řemeslné potřeby
+ Ozdoby a šperky
+ Duchovní pořeby
+ Jídlo a pití


roh   Pozvánka: Beltine 2013 roh

roh   Sháníme roh
Pro potřeby našeho webu sháníme nadšence stejného ražení jako jsme my.
Nebráníme se žádné spolupráci, ale nyní potřebujeme především kreslíře, malíře, kteří by měli chuť přispět svou prací k lepšímu vhledu Slované.cz.

Tento web je neziskový a tudíž nemůžeme nabídnout žádný honorář.

NOVÉ MALBY
Vesna

Více obrázků od stejného autora.

F. Skřivánek: Lov Gryfa

Více obrázků od stejného autora.


roh   Partneři roh
Velesův lid
Orcae Ita
Orcae Ita.

Velkomoravané
Velkomoravané

CEA
CEA

seznam všech
slovanských skupin


roh   Odkazy roh
Putování po středověkých památkách.

Web věnovaný středověku.

Web o Horní a Dolní Lužici.

Slovanská knihovna při NK.

Ústav slavistických a východoevropských studií FF UK.

Moravský etnofolk čerpající ze slovanských kořenů.

Slovanské fórum.

Vlastenecké a kulturní sdružení.


roh   Jazyčníci roh
Společnost staroslovanské kultury, tradic a duchovna.

Kruh Peruna - Slovensko.


Tento web site byl vytvořen prostřednictvím phpRS - redakčního systému napsaného v PHP jazyce.