Slovanský web

KALENDÁŘ

  Měsíc:

Hlavní stránka Seznam projektů a akcí Ke stažení Mail Slované ! ! ! KOSOVO JE SRBSKO ! ! !   Více  
roh   Nabídka témat roh

roh   Tipy na výlet roh
Festival Beltine 30.4.-1.5.
Zelené svátky 17.-19.5.
Jantarová stezka 1.-2.6.
Oslavy Slunovratu 21.-23.6.
Boj o hradiště 10.-11.8.
Bitva Rogar 17.-18.8.

roh   Fotoreportáže z akcí roh
Dožínky

Zimní Slunovrat

Lov vlka

Kupalo - Slunovrat

Jarilky 2011

Vynesení Moreny 2011

VŠECHNY FOTOREPORTÁŽE...

roh   Komiks roh
Inspirováno misiemi u Slovanů.
Komiks.
roh
Celý komiks
roh

roh   Informace a kontakty roh
Administrátor:
Petr Tryščuk
777 103 532
petr@slovane.cz

http://o-chae.com

NAVRCHOLU.cz


* Pečené bukvice u Slovanů

Petr Tryščuk; Přidáno dne 14. 11. 2011 (4754 přečtení)

Letošní podzim sebou přinesl i bohatou úrodu bukvic (nažek buku lesního), takže se místy dají posbírat jen s minimální námahou.
Už dlouho jsem si hrál s myšlenkou, jak využít tohoto daru matky přítody a zužitkovat ho ve svůj prospěch a samozřejmě - jak jimi oživit slovanskou kuchyni.





Zda vůbec a v jaké podobě velkomoravští Slované konzumovali bukvice nevím. Původní hojnější porosty buku byly spíše v horských oblastech a ty byly osídlovány až od 12 století. Na druhou stranu známe z Velké Moravy výrobky z bukového dřeva, takže buk byl Slovanům dostupný (alespoň jako tuzemský import).

Vypomůžu si tedy textem Doc. Dr. Rastislavy Stoličné z článku "Alternativní zdroje rostinné potravy ve střední Evropě", která bukvice jako zdroj potravy potvrzuje: Dalším důležitým plodem byly bukvice. Krmil se jimi i dobytek a lesní zvěr, ale pro člověka měly význam jako zdroj kvalitního oleje. Loupané plody buku obsahují 48 % tuku. Staré prameny uvádějí, že pokud byl bukvicový olej lisován za studena, z čerstvých a loupaných bukvic, byl lahodný a voňavý, průzračný a přirovnávali jej k olivovému oleji. Stará technika lisování byla naplno využita i během 1.světové války, kdy bylo zakázáno bukvicemi krmit dobytek. Domácí výroba oleje se zachovala až do 20.století v oblasti moravsko-slovenských hranic. Zde se používal ke smažení, jako omasta na brambory, potíral se jím opečený chléb a využíval se také jako lék. Sladké vyloupané oříšky z bukvic se jedly též jako pochoutka a prodávaly se běžně na trzích v Polsku a v Praze - kde je o tom doklad ještě z roku 1903.


Využití bukvic je tedy následující:
  • Nejlepším způsobem využití bukvic je nepochybně jejich "přehnání" přes prase a jejich transformace do masité podoby.
  • Lisování oleje za studena známe spíše z mladšího období. Jenže na to potřebujeme speciální lis a velké množství bukvic.
  • Získávání oleje vařením raději vynechávám - po debaklu s výrobou oleje z ořechů jsem k této metodě velice skeptický.
  • Výše zmíněná přímá konzumace syrových plodů je podle mne sporná  - po větším množství se bukvice přejí, v ústech zůstává trpká chuť a domnívám se, že to nebude svědčit ani žaludku.
  • Snadná a dostupná metoda je jistě vaření, ale to jsem zatím ještě nezkoušel. Navíc mi vaření přijde jako zbytečně náročné zpracování.
  • Poslední metodou je pražení nebo-li pečení. Výraz "pečení" jsem si vypůjčil od příbuzných "pečených kaštanů".
Pečené bukvice
Kaštanovník setý (Castanea sativa) je blízký příbuzný našeho buku lesního (Fagus sylvatica) a jedlé kaštany se s oblibou konzumují pražené. V kombinaci s oblibou praženého nezralého obilného zrna u Slovanů byl jenom krůček k experimentu s pečením/pražením bukvic.
Pro experimentální pokusy by nám k tomu mohla posloužit jakákoliv keramická nádoba nebo slezská miska (v domácích podmínkách hrnec). Mnohem většího efektu však dosáhneme pomocí pražnice (tedy speciální keramické nádoby určené právě k pražení).
Právě pražnice umožní kvalitní upražení bukvic a zároveň chrání bukvice před vychladnutím.  Na silnějším plameni stačí bukvice pražit jen 5-10 minut. Sem tam některá "bouchne", ale proti kaštanům je to jen slabý odvar.
Opražené bukvice se snadno loupou a hlavně se semínka dají snadno očistit od obalu jádra. Stačí je jenom promnout mezi prsty. Opražené bukvice získají lahodnou burákovou chuť a doma se po nich hned zaprášilo.

Pro získání 50 g oloupaných jader potřebujete cca 10 minut na sběr, 10 minut na pražení a 30 minut na loupání. Z toho vyplývá, že pražené bukvice by se nejlépe konzumovaly rovnou horké u ohně a při družném rozhovoru. Stejně jako dnes na návštěvě loupeme buráky, naši předkové si mohli úplně stejně pochutnávat na velice lahodných bukvicích.

Takže doufám, že jsem Vás dostatečně nalákal a že hned zítra vyrazíte do lesa :)

Celý příspěvek | Autor: Petr Tryščuk | Informační e-mailVytisknout článek

roh   HISTORICKÉ TRŽIŠTĚ roh

Široká nabídka levného vybavení nejen pro Slovany, ale takřka pro celou historii...

Naše trvalá nabídka:
+ Oblečení
+ Táboření
+ Vojenská výbava
+ Osobní výbava
+ Řemeslné potřeby
+ Ozdoby a šperky
+ Duchovní pořeby
+ Jídlo a pití


roh   Pozvánka: Beltine 2013 roh

roh   Sháníme roh
Pro potřeby našeho webu sháníme nadšence stejného ražení jako jsme my.
Nebráníme se žádné spolupráci, ale nyní potřebujeme především kreslíře, malíře, kteří by měli chuť přispět svou prací k lepšímu vhledu Slované.cz.

Tento web je neziskový a tudíž nemůžeme nabídnout žádný honorář.

NOVÉ MALBY
Vesna

Více obrázků od stejného autora.

F. Skřivánek: Lov Gryfa

Více obrázků od stejného autora.


roh   Partneři roh
Velesův lid
Orcae Ita
Orcae Ita.

Velkomoravané
Velkomoravané

CEA
CEA

seznam všech
slovanských skupin


roh   Odkazy roh
Putování po středověkých památkách.

Web věnovaný středověku.

Web o Horní a Dolní Lužici.

Slovanská knihovna při NK.

Ústav slavistických a východoevropských studií FF UK.

Moravský etnofolk čerpající ze slovanských kořenů.

Slovanské fórum.

Vlastenecké a kulturní sdružení.


roh   Jazyčníci roh
Společnost staroslovanské kultury, tradic a duchovna.

Kruh Peruna - Slovensko.


Tento web site byl vytvořen prostřednictvím phpRS - redakčního systému napsaného v PHP jazyce.