Jedním z největších počátečních neúspěchů, které vedou začátečníky k ukončení experimentálního ohně křesáním, je nekvalitní hubka či práchno. Tedy to, do čeho zachytíte jiskru a z čeho následně rozfoukáte oheň.
Pokud chcete mít k dispozici kvalitní a pravou hubku, můžete si ho vyrobit sami. Není to až tak těžké, když víte jak na to.
Výroba hubky (troudu) z troudnatce
Asi nejdůležitějším
zdrojem hubky byl v minulosti troud z troudnatce. Ve své výbavě jej
měl i "ledový muž" Ötzi, což dokazuje výrobní tradici starou
nejméně
5000 let. Já sám jsem při výrobě této hubky provedl desítky různých
experimentů a proto se Vám pokusím poradit, jak si tuto hubku vyrobit
a přitom se vyvarovat alespoň
těch největších chyb.
Troudnatec
kopytovitý (
Fomes
fomentarius)
je parazitická houba rostoucí pouze na listnatých stromech. Vyskytuje
se na živém, ale častěji na odumírajícím nebo mrtvém dřevě. Ve střední
Evropě roste především na buku, na sever Evropy hlavně na
bříze a na jihu na topolech. Od nás je znám ze 40 druhů dřevin
a přirozeně se vyskytuje od nížin do vysokých hor, avšak
nejhojněji jej nalezneme na pahorkatinách a právě na zmíněných
bucích.
Omezení jeho
výskytu limitovalo zřejmě i jeho sběrače, neboť jedlo-bukové
porosty byly původní spíše v horských oblastech. Takže se
tento troud mohl stát předmětem cílené výroby a pravidelného obchodu.
Popis:
Světle šedý až hnědý dřevní choroš tvořící vytrvalé
plodnice bokem přirostlé k hostiteli. Plodnice dorůstají poloměru
okolo15-20 cm, ale najdeme i 30 cm velké kusy. Typický je hlavně svým
„kopytovitým“ tvarem, který se až se stářím choroše rozrůstá do plochy.
Pro výrobu jsou
vhodnější spíše ploché kusy, ale dají se použít i ty
mladší "kopytovité".
Doba sběru:
Osobně sbírám choroše nejraději v předjaří nebo na jaře. Zdá se mi, že
choroše sbírané v předjaří se o něco málo lépe opracovávají.
Ale může jít jen o můj subjektivní dojem.
Kopytovitý
tvar choroše |
Placatý
tvar choroše |
Ořezaná
hubka |
|
|
|
Výrobní postup:
- Ulomte choroš ze stromu (klackem nebo sekerou). Silnou
ranou vedenou zhora či z boku to jde relativně snadno.
- Co nejdříve po ulomení jej zpracujte. Po zaschnutí
(ke kterému dojde už za 1-2 dny) si přiděláte
spoustu práce. Ani následné několikadenní máčení Vám už nepomůže k
návratu do původního stavu.
- Nejdříve ostrým nožem odstraňte tvrdý povrch choroše (tedy
jeho "kůru").
Nikdy nezačínejte od výtrusnic. Při této práci dbejte velké
opatrnosti! I zkušení kloboučníci měli od této práce zpravidla hluboké
jizvy.
- Nyní, co to půjde, odřežte nožem výtrusnice. Drobné zbytky
nejsou
úplně na závadu, ale čím méně jich na hubce ponecháte, tím lépe.
- Výsledná hmota je tvrdá a neforemná. Dalším krokem je
tedy máčení a změkčení hubky.
- Máčení vždy provádíme v nálevu
z bukového popela.
- Po máčení následuje měkčení. To se provádí opatrným
rozklepáním mokré hubky dřevěnou paličkou. V nouzi se dá použít i
kladívko.
- Jedním postupem je opakované třídenní máčení prováděné
3-4x a opakovaným změkčením hubky. Tento postup je vhodný především na
klobouky, kde je nutné dosáhnout velké a rovnoměrné plochy hubky.
- Pro výrobu troudu zpravidla stačí namočit hubku
na 2-3 týdny do popela
a změkčit ji jenom jednou. Pozor však na plesnivění námoku. K tomu může
dojít už po 7 dnech, takže si případně vyměňte nálev.
- Změkčenou hubku pořádně vysuště a odstraňte další případné
výtrusnice
a zbytkovou hmotu.
- Pokud chcete do takovéhoto hubky chytat jiskry, držte se
těchto doporučení:
- Udržujte hubku v suchém stavu.
- Chytejte jiskry z bývalé vnější srany. Tedy z té, kde
předtím
byla "kůra choroše".
- Před chycením jiskry povrch troudu zvláčnějte a
nadrchejte. K tomu vám poslouží nůž, ocílka nebo ostrá hrana křesacího
kamene.
- Pokud jiskru v troudu uhasíte, příště ji do stejného
místa chytnete snáz.
- Pozor:
Troud je potřeba oživovat v
bukovém popelu. Pokud jej však cca do roka nespotřebujete a přestane
Vám
chytat jiskry, tak jej musíte oživit. To se provádí
14tidenním namočením v roztoku z bukového popela.
Máčená a
rozklepaná
hubka |
Hubka
připravená k chytání jiskry |
|
|
|
Do takto vyrobené a ošetřené hubky není problém chytit jiskru do
10 sekund.
Tvrdý
troud |
Nadrchaný
troud |
Zapálený
troud |
|
|
|
Troud z rezavce
Troud z rezavce je asi
největší
vychytávkou mezi troudy. Je to zřejmě jediný přírodní troud, který stačí
pouze vysušit a už do něj můžete křesat. Zřejmě na tom má podíl i
vysoký obsah cukru obsažený v březovém dřevě, který zřejmě přechází i
do této parazitické houby.
Rezavec šikmý (
Innonotus
obliquus) je parazitická houba (choroš)
vytvářející plodnice dvojího typu. Pouze jedna vývojová fáze této houby
je použitelná k výrobě troudu. A to ta první (nepohlavní), která se
projevuje uhlově černými, rozpraskanými plodnicemi.
Tyto plodnice jsou víceleté, polokulovité až
protáhlé, 10-35 cm velké. Tyto plodnice vznikají mezi kůrou a
tenkou vrstvičkou vnějšího dřeva, kterou
nadzvedávají, až se objeví podélná trhlina a odumřelá kůra i s částí
bělového dřeva odpadává. Choroše zabírají až polovinu
obvodu kmene a na délku mohou dosáhnout až několika metrů. Tyto
"nádory" na kmeni (plodnice) jsou špinavě hnědé až
tmavohnědé a jsou docela křehké. Pro vlastní potřebu je
osekejte ostrou sekerou.
Pozdější stádia (dokonalé plodnice) s rourkami se pro chytání jiskry
už nehodí. Tyto plodnice se začínají tvořit v srpnu a září, po
jejich dozrání
houba končí uhyne.
Obě
dvě fáze od sebe snadno rozeznáme: na živém stromě jsou prvotní
plodnice a na mrtvém ty druhotné, nevhodné na troud.
Výskyt: Rezavec
šikmý napadá nejčastěji břízy v místech ulomených větví nebo jiných
poranění. Na jiných dřevinách se vyskytuje vzácně, ale pro výrobu
troudu jsou pak tyto plodnice nepoužitelné. Roste po celé republice,
nejvíce však v nižších a jižních polohách.
Historické použití
troudnatce na výrobu troudu je však neprokazatelné. Tato
houba asi nikdy nebyla příliš hojná. Naši předkové by ji (na rozdíl od
nás) sice neměli problém v přírodě nalézt, ale osobně bych spíše
předpokládal,
že Slované by takto omezený zdroj
houby využili (podobně jako na Sibiři) spíše k léčení (např.
žaludečních vředů a rakoviny) než k rozdělávání ohně.
Fotografie
rezavce:
- Kudlův fotoatlas hub
Textilní troud nebo-li
práchno
Osobně
nejsem moc zastáncem textilního troudu, protože je s ním více špinavější
práce
a přijde mi více náchylný na navlhnutí a poškození při manipulaci.
Nechci jej však z
tohoto výčtu vynechat, protože jako jediný troud je tento relativně
snadno dostupný.
Materiál:
Vždy a jen textilní zbytky z textilních látek rostlinného původu. Vždy
se musí jednat o 100% přírodní látky jako jsou lněné, konopné
nebo (pro slovany nepoužitelné) bavlněné zbytky.
Historické použití: Při
hodnotě textilu v raném středověku je takřka nemyslitelné, aby se jeho
zbytky využívaly jinak než na záplaty a drobné textilní výrobky. Snad
jen naprosté zbytky starého oblečení by mohly k výrobě troudu sloužit,
ale nejednalo se určitě o běžnou praxi.
Výrobní
postup:
- Primitivní postup:
- Zapalte textílii, nechte ji krátce (co nejvíce plošně)
hořet a následně ji uhaste nohou. Na ohořelých
okrajích se takto vytvoří zčernalý textilní troud -práchno.
- Složitější postup:
- Vezměte
textilii, tu
rozcupujte na menší kousky a naplňte jí co nejvíce plechovku.
Nepoužíveje hliníkové plechovky!
- Plechovku uzavřte tak, aby byla dokonale neprodyšně
utěsněná.
- Plechovku otočtě dnem dolů a vložte ji do ohně. Ten pak
udržujte
nejméně dvě hodiny. Je důležité vytvořit co nejvíce žhavých uhlíků
okolo plechovky.
- Až
plechovka schladne (tak aby se jí dalo už dotknout), tak ji z ohně
vyndejte. V
této chvíli ji nesmíte otvírat - může se totiž po otevření samovnítit!
Konzervu následně vložte do ledové vody. Ale jen do poloviny a víkem
nahoru. K textílii se nesmí dostat ani kapka vody!
- Po hodině (až víko plechovky úplně schladne) je možné
konzervu otevřít a vyndat vyrobený textilní troud.
- Výsledkem je zuhelnatělá látka. Je černá, suchá a velmi
dobře se trhá, při promnutí mezi prsty se rozpadá na prach. A výborně
chytá jiskru.
Zuhelnatělý netextilní troud
/ práchno
Jeden z nejlepších
českých rozdělávačů ohně Hrom uvádí, že za nepřístupu vzduchu se mu
povedlo vyrobit troud i z lipového lýka, dřeva, suché trávy a orobince.
Nicméně tento troud nebyl příliš kvalitní a
nedosahoval kvality textilního troudu.
Nelze však vyloučit, že
Slované mohli k zachycení jiskry využívat i jiné materiály, než jsou
uvedeny v tomto článku.
Za prvotní
pomoc, ochotné rady a velkou dávku inspirace děkuji Albertu Minářovi
alias Hromovi.