Slovanský web

KALENDÁŘ

  Měsíc:

Hlavní stránka Seznam projektů a akcí Ke stažení Mail Slované ! ! ! KOSOVO JE SRBSKO ! ! !   Více  
roh   Nabídka témat roh

roh   Tipy na výlet roh
Festival Beltine 30.4.-1.5.
Zelené svátky 17.-19.5.
Jantarová stezka 1.-2.6.
Oslavy Slunovratu 21.-23.6.
Boj o hradiště 10.-11.8.
Bitva Rogar 17.-18.8.

roh   Fotoreportáže z akcí roh
Dožínky

Zimní Slunovrat

Lov vlka

Kupalo - Slunovrat

Jarilky 2011

Vynesení Moreny 2011

VŠECHNY FOTOREPORTÁŽE...

roh   Komiks roh
Inspirováno misiemi u Slovanů.
Komiks.
roh
Celý komiks
roh

roh   Informace a kontakty roh
Administrátor:
Petr Tryščuk
777 103 532
petr@slovane.cz

http://o-chae.com

NAVRCHOLU.cz


* Placky z mrkvového mázu

Karla Tryščuková; Přidáno dne 26. 07. 2008 (3157 přečtení)

Staří slované znali pouze divokou bílou a pravděpodobně i šlechtěnou žlutou mrkev. Krom barvy mrkve se v minulosti lišilo také zpracování. V 16.-17. století se spíše než do omáček a polévek, používala mrkev k výrobě sladkého mázu.
Je otázkou, zda se podobný mrkový máz připravoval i u starých Slovanů, ale technicky to možné je, ačkoliv potvrzující důkazy asi nikdy mít nebudeme.

POTŘEBUJETE INGREDIENCE?

Navštivte naše tržiště!

Výroba mázu a následně placek byla časově náročnější než přímá konzumace nebo vaření v polévce. Možná však byla mrkev natolik vzácná a její nasládlá chuť natolik žádoucí, že si naši předkové tu práci ze smažením prostě dali. Každopádně oproti obilným plackám vynikají ty mrkvové výraznou chutí a jsou lehké na strávení.
Určitou nevýhodou placek je, že se při smažení trochu trhají a také do sebe nasají nemalé množství tuku.

Upozornění: Placky z oranžové karotky nejsou na výrobu placků vhodné - nejenže jsou oranžové, ale hlavně nemají tu potřebnou moučnou chuť. Celkově jsme je ohodnotili jako výrazně méně chutné!

Pro 4 porce potřebujeme:

  1. 500 gr žluté mladé mrkve (může být i vzrostlá)
  2.  Pro zahuštění přidáme ( - množství závisí na hustotě směsi)
    1.   několik hrstí jemně drceného starého chleba  [ lze nahradit strouhankou ] 
    2. nebo několik hrstí vlastní nahrubo umleté mouky  [ nebo použít celozrnou mouku z obchodu ]
  3. sádlo nebo bukvicový (olivový) olej
  4. 3 ks vajíček
  5. K dochucení lze použít: med, březový (javorový) sirup a případně i rozinky, oříšky

I.
Připravíme si žlutou mrkev, kterou omyjeme a očistíme.
Tuto mrkev můžete koupit jako krmnou nebo si ji můžete snadno sami vypěstovat.



II.
Mrkev nadrobno pokrájíme a vaříme asi hodinu (až mrkev úplně změkne).



III.
  1. Uvařenou mrkev necháme okapat od vody.
  2. Následně mrkev rozetřeme, rozmícháme nebo uhněteme, Výsledkem nám bude žlutá kaše podobná známé bramborové.
  3. Kaši smícháme s vejci a dosypeme ji chlebovou drtí (moukou), tak aby nám z kaše vzniklo tvárné těsto.
  4. Do těsta můžeme přidat rozinky, ale ty u Slovanů nebyly až tak časté a proto je v tomto konkrétním receptu spíše nepoužívám.
  5. Nebo můžeme přidat oříšky apod.
  6. Z těsta vytvarujeme placičky, které na oleji osmažíme z obou stran.
  7. Hotové placky mají zvláštní nasládlou chuť, blízkou plackům z vařených mrambor.



IV.
Recepty ze 17. století zmiňují slazení placek cukrem a medem. Cukr Slované neznali a proto jsme použili ke slazení med (nebo sirup). Je však třeba konstatovat, že nám placky s medem nechutnaly tolik jako bez něj.



Dobrou chuť

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Takto podobné placky připravovali staří Slované přímo v terénu při táboření:


Při výrobě placek se vždy uplatní ošatka z moukou, která Vám zjednoduší práci s jinak lepkavým těstem.


Také hotovou placku je možné ještě před vložením na pánev naposledy obalit v mouce.


Aby placka nenasála tolik tuku, vkládáme ji na již rozpálenou slezskou misku.


Placky není třeba péct dlouho. Spíše je třeba je častěji kontrolovat, aby se nad ohněm nepřipálily.


A je hotovo...


Celý příspěvek | Autor: Karla Tryščuková | Informační e-mailVytisknout článek

roh   HISTORICKÉ TRŽIŠTĚ roh

Široká nabídka levného vybavení nejen pro Slovany, ale takřka pro celou historii...

Naše trvalá nabídka:
+ Oblečení
+ Táboření
+ Vojenská výbava
+ Osobní výbava
+ Řemeslné potřeby
+ Ozdoby a šperky
+ Duchovní pořeby
+ Jídlo a pití


roh   Pozvánka: Beltine 2013 roh

roh   Sháníme roh
Pro potřeby našeho webu sháníme nadšence stejného ražení jako jsme my.
Nebráníme se žádné spolupráci, ale nyní potřebujeme především kreslíře, malíře, kteří by měli chuť přispět svou prací k lepšímu vhledu Slované.cz.

Tento web je neziskový a tudíž nemůžeme nabídnout žádný honorář.

NOVÉ MALBY
Vesna

Více obrázků od stejného autora.

F. Skřivánek: Lov Gryfa

Více obrázků od stejného autora.


roh   Partneři roh
Velesův lid
Orcae Ita
Orcae Ita.

Velkomoravané
Velkomoravané

CEA
CEA

seznam všech
slovanských skupin


roh   Odkazy roh
Putování po středověkých památkách.

Web věnovaný středověku.

Web o Horní a Dolní Lužici.

Slovanská knihovna při NK.

Ústav slavistických a východoevropských studií FF UK.

Moravský etnofolk čerpající ze slovanských kořenů.

Slovanské fórum.

Vlastenecké a kulturní sdružení.


roh   Jazyčníci roh
Společnost staroslovanské kultury, tradic a duchovna.

Kruh Peruna - Slovensko.


Tento web site byl vytvořen prostřednictvím phpRS - redakčního systému napsaného v PHP jazyce.