|
Placky z mrkvového mázuKarla Tryščuková; Přidáno dne 26. 07. 2008 (3157 přečtení)
Staří slované znali pouze divokou bílou a pravděpodobně i šlechtěnou žlutou mrkev. Krom barvy mrkve se v minulosti lišilo také zpracování. V 16.-17. století se spíše než do omáček a polévek, používala mrkev k výrobě sladkého mázu. Je otázkou, zda se podobný mrkový máz připravoval i u starých Slovanů, ale technicky to možné je, ačkoliv potvrzující důkazy asi nikdy mít nebudeme.
Určitou nevýhodou placek je, že se při smažení trochu trhají a také do sebe nasají nemalé množství tuku. Upozornění: Placky z oranžové karotky nejsou na výrobu placků vhodné - nejenže jsou oranžové, ale hlavně nemají tu potřebnou moučnou chuť. Celkově jsme je ohodnotili jako výrazně méně chutné!
Pro 4 porce potřebujeme:
Připravíme si žlutou mrkev, kterou omyjeme a očistíme. Tuto mrkev můžete koupit jako krmnou nebo si ji můžete snadno sami vypěstovat. II. Mrkev nadrobno pokrájíme a vaříme asi hodinu (až mrkev úplně změkne).
IV. Recepty ze 17. století zmiňují slazení placek cukrem a medem. Cukr Slované neznali a proto jsme použili ke slazení med (nebo sirup). Je však třeba konstatovat, že nám placky s medem nechutnaly tolik jako bez něj. Dobrou chuť -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Takto podobné placky připravovali staří Slované přímo v terénu při táboření: Při výrobě placek se vždy uplatní ošatka z moukou, která Vám zjednoduší práci s jinak lepkavým těstem.
Také hotovou placku je možné ještě před vložením na pánev naposledy obalit v mouce.
Aby placka nenasála tolik tuku, vkládáme ji na již rozpálenou slezskou misku.
Placky není třeba péct dlouho. Spíše je třeba je častěji kontrolovat, aby se nad ohněm nepřipálily.
A je hotovo...
Související články:
Celý příspěvek |
Autor: Karla Tryščuková |
Výroba pícky na smažení (využití slezské misky) (29.10.2008) Zelenina VI.: Cibulová a specifická zelenina ve staroslovanské kuchyni (07.08.2008) Zelenina V.: Plodová zelenina ve staroslovanské kuchyni (05.08.2008) Zelenina IV.: Kořenová zelenina ve staroslovanské kuchyni (05.08.2008) Zelenina III.: Další listová zelenina ve staroslovanské kuchyni (04.08.2008) Zelenina II.: Špenátová zelenina ve staroslovanské kuchyni (04.08.2008) Zelenina I.: Salátová zelenina ve staroslovanské kuchyni (04.08.2008) Zelenina ve staroslovanské kuchyni (02.08.2008) Merlíkové bochánky (25.07.2008) Březová míza – zdroj cukru (09.04.2006)
|
|
|
Tento web site byl vytvořen prostřednictvím phpRS - redakčního systému napsaného v PHP jazyce.