Slovanský web

KALENDÁŘ

  Měsíc:

Hlavní stránka Seznam projektů a akcí Ke stažení Mail Slované ! ! ! KOSOVO JE SRBSKO ! ! !   Více  
roh   Nabídka témat roh

roh   Tipy na výlet roh
Festival Beltine 30.4.-1.5.
Zelené svátky 17.-19.5.
Jantarová stezka 1.-2.6.
Oslavy Slunovratu 21.-23.6.
Boj o hradiště 10.-11.8.
Bitva Rogar 17.-18.8.

roh   Fotoreportáže z akcí roh
Dožínky

Zimní Slunovrat

Lov vlka

Kupalo - Slunovrat

Jarilky 2011

Vynesení Moreny 2011

VŠECHNY FOTOREPORTÁŽE...

roh   Komiks roh
Inspirováno misiemi u Slovanů.
Komiks.
roh
Celý komiks
roh

roh   Informace a kontakty roh
Administrátor:
Petr Tryščuk
777 103 532
petr@slovane.cz

http://o-chae.com

NAVRCHOLU.cz


* Merlíkové bochánky

Karla Tryščuková; Přidáno dne 25. 07. 2008 (3656 přečtení)

Špenáty (tedy povařené posekané listí převážně merlíkovitých rostlin) byly oblíbenou slovanskou potravou. Připravovaly se na řadu způsobů a jedním z nich mohly být právě špenátové těstové bochánky.
Při přípravě tohoto jídla jsme se inspirovali receptem ze 17. století, který jsme mírně zjednodušili a upravili pro raný středověk.

POTŘEBUJETE INGREDIENCE?

Navštivte naše tržiště!

Doba přípravy zabere jen asi 1 hodinu a výsledkem Vám budou velice chutné a netradiční merlíkové bochánky. Tento recept velmi doporučuji všem k vyzkoušení.
Navíc ve zpracované podobě Vám bochánky vydrží i kratší transport a mohou tak být vhodným doplňkem stravy i na slovanských akcích.

Pro 4 porce potřebujeme:

  1. 320 gr listů (případně mladých lodych) merlíku bílého [ lze použít jakýkoliv druh merlíku či lebedy ] [ samozřejmě lze použít i špenát, ale ten zde v 9.-10. století nerostl ]
  2. 170 gr hladké bílé mouky a 170 gr semleté jemné mouky  [ pokud nemáte kamený mlýnek použijte celozrnou mouku z obchodu, ale vlastní mouce se to nevyrovná ]
  3. 100-150 gr balkánského sýra  [ může být i jiný druh, ale balkánský sýr si s merlíkem výrazně doplňuje chutě ]
  4. hrst jemně drceného starého chleba  [ lze nahradit strouhankou ]  - množství závisí na hustotě směsi
  5. 3 ks vajíček
  6. 20 gr másla
  7. sůl a koření (např. saturejku)

I.
Máte-li všechny ingredience k dispozici, je hlavním krokem nasbírání potřebného množství merlíku, který je u nás poměrně hojný na rumištích.
Sbírají se buď listy časně z jara nebo i sečením omlazené rostliny. A to včetně lodyh s květními pupeny.



II.
  • Nádivka:
    1. Merlík nadrobno posekáme, posolíme a uvaříme z něj špenát. Vaříme jej asi 45 minut - tedy tak dlouho, aby nám vnikla hustá směs s minimem vody.
    2. Do špenátu přidáme nadrcený chléb, jedno vajíčko a nadrobno nakrájený (nastrouhaný) balkánský sýr.
    3. Podle libosti špenát okořeníme (nám se osvědčila saturejka)
    4. Vše pořádně promícháme a zahustíme tak, aby nám vznikla tuhá pasta.
  • Těsto:
    1. Smícháme hladkou bílou s vlastní semletou mouku.
    2. Přidáme dva žloutky a kousek rozpuštěného másla.
    3. Pořádně těsto prohněteme a dle potřeby přidáváme teplou vodu, aby těsto bylo vláčné.
  • Fotografie: Na fotografii není přesný poměr - vídíte na ní těsto z 220 gr mouky a pastu z 420 gr merlíku.



III.
  1. Placičky:
    • Nejprimitivnější postup je ten, že z těsta uždibujeme kousky, které následně v ruce tvarujeme do placiček. Nám se osvědčily placičky o průměru 11 cm.
    • Jelikož neoplýváme zručností předků, můžeme na rozválení těsta použít váleček a prkénko. Snažíme se vyválet co nejtenší vrstvu, ze které si následně vyřezáváme kolečka.
    • Lze také použít různé moderní vykrajovací formy - chuť se sice nezmění, avšak vizuálně se oddálíme od slovanské kuchyně.
  2. Bochánky:
    1. Do středu vytvořených placiček přidáváme pastu a následně bochánky uzavřeme (slepíme k sobě přesahující části těsta).
    2. Množství pasty závisí na velikosti placiček - přibližně cca kávovou lžičku na placičky o průměru 11 cm.
    3. Pokud Vám nesejde na "historickém" vzhledu bochánků, tak si můžete pomoci různými moderními formami, které nám výrazně urychlí práci.
  3. Vaření:
    1. Bochánky vkládáme do vařící vody na cca 12 minut. Uvařené bochánky vystoupají samy k hladině - takže je můžeme postupně odebírat.
    2. O něco snažší (a dobově také obhájitelné) je vaření v horké páře. Kdy na hrnec položíme plátno s bochánky a ještě vše přikryjeme. V tomto případě vaříme bochánky cca 15 minut.
    3. Po uvaření bochánky vyjmeme a dáme na plátno nebo ošatku (ta se osvědčila), aby mírně oschly.
  4. Fotografie: Právě uvařené bochánky.


IV.
  1. Po několika minutách při vyjmutí z vody/páry bochánky oschnou a schladnou - v té chvíli je náplň ještě příjemně teplá a můžeme se pustit do jídla.
  2. Bochánky z páry po schladnutí získají příjemnou tmavělesklou barvu.
  3. Bochánky lze jíst i po celkovém zchladnutí jako studené jídlo.
  4. Případně je lze ohřát v horké vodě a jako delikatesa jsou osmažené na tuku s cibulkou.
  5. Fotografie: Merlíkové bochánky jsou připraveny k jídlu.


Dobrou chuť

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Takto merlíkové bochánky připravovali staří Slované na svých hradištích:


Výroba velkého množství bochánků je společenskou záležitostí.


Hotové bochánky nahážeme do vroucí vody.


Bochánky samy vyplavou na hladinu - jakmile budou uvařeny.


Po vyjmutí z vody je necháme mírně zchladnout a okapat.


Pro lepší chuť můžeme bochánky omastit osmaženou cibulkou a sádlem.


Celý příspěvek | Autor: Karla Tryščuková | Informační e-mailVytisknout článek

roh   HISTORICKÉ TRŽIŠTĚ roh

Široká nabídka levného vybavení nejen pro Slovany, ale takřka pro celou historii...

Naše trvalá nabídka:
+ Oblečení
+ Táboření
+ Vojenská výbava
+ Osobní výbava
+ Řemeslné potřeby
+ Ozdoby a šperky
+ Duchovní pořeby
+ Jídlo a pití


roh   Pozvánka: Beltine 2013 roh

roh   Sháníme roh
Pro potřeby našeho webu sháníme nadšence stejného ražení jako jsme my.
Nebráníme se žádné spolupráci, ale nyní potřebujeme především kreslíře, malíře, kteří by měli chuť přispět svou prací k lepšímu vhledu Slované.cz.

Tento web je neziskový a tudíž nemůžeme nabídnout žádný honorář.

NOVÉ MALBY
Vesna

Více obrázků od stejného autora.

F. Skřivánek: Lov Gryfa

Více obrázků od stejného autora.


roh   Partneři roh
Velesův lid
Orcae Ita
Orcae Ita.

Velkomoravané
Velkomoravané

CEA
CEA

seznam všech
slovanských skupin


roh   Odkazy roh
Putování po středověkých památkách.

Web věnovaný středověku.

Web o Horní a Dolní Lužici.

Slovanská knihovna při NK.

Ústav slavistických a východoevropských studií FF UK.

Moravský etnofolk čerpající ze slovanských kořenů.

Slovanské fórum.

Vlastenecké a kulturní sdružení.


roh   Jazyčníci roh
Společnost staroslovanské kultury, tradic a duchovna.

Kruh Peruna - Slovensko.


Tento web site byl vytvořen prostřednictvím phpRS - redakčního systému napsaného v PHP jazyce.