Problematice rozdělávání ohně se věnuje celá řáda kvalitních článků v různých časopisech, knihách a především na internetu.
Mě osobně toto téma vždy fascinovalo, ale dlouho jsem se nedokázal dostat ke kýženému výsledku. Až zpětně totiž vidím, jakých chyb jsem se nedokázal vyvarovat.
Nyní, když koněčně dokáži rozdělat oheň ocílkou do minuty a lukem do tří, se cítím oprávněn podělit se také se svými postřehy a návody. Část článku hodlám převzít nebo případně doplnit tak, abychom se zaměřili především na Slovany a Velkou Moravu.
Snad jen ještě (kvůli případným kritikům) dodám, že uvedené časy jsou ty opravdu nejlepší a za nepříznivých podmínek mi rozdělávání ohně trvá samozřejmě déle. Například navlhlá výbava protáhne vznik plamene i na půlhodinu.
Způsoby rozdělávání ohně si lze jednoduše rozdělit na oheň železný (tedy rozdělaný křesáním) a oheň dřevěný (rozdělaný třením dřev). V dalších kapitolách se pokusím popsat samotné rozdělávání ohně. A také se zaměřím na návody a tipy k výrobě a technice.
Za prvotní
pomoc, ochotné rady a velkou dávku inspirace děkuji Albertu Minářovi
alias Hromovi.