Zelenina VI.: Cibulová a specifická zelenina ve staroslovanské kuchyni

Autor: Petr Tryščuk <petr(at)v-klub.cz>, Téma: Kuchyně, Vydáno dne: 07. 08. 2008

Cibulová zelenina zřejmě patřila do pravidelné slovanské stravy. Mimo sbírané a pěstované druhy česneku to mohla být především cibule, přičemž právě ona mohla doplňovat jídelníček o tolik potřebné cukry a živiny v zimním období.

Cibulová zelenina

CIBULE KUCHYŇSKÁ (Allium cepa)

    Využití pro konzumaci:
Použití v historii: Byla pěstována již 3. let př.n.l. v Mezopotámii, v Egyptě byla uctívána a v antice byla konzumována nižšími vrstvami za syrova.
Použití pro Slovany: Písemně je cibule u nás doložena z roku 1073, kdy ji měl snídat olomoucký biskup Jan.

Rozšíření: Klasická cibule u nás není původní a byla pouze pěstována na zahrádkách.

    Kultivary:
Neznáme v jaké podobě byla cibule kdysi pěstována, ale pravděpodobně se jednalo o cibule vzhledem i růstem podobné dnešním "primitivním" kultivarům jako je cibule šalotka a další. Od 16. století již známe klasické hlavaté cibule a to i v červené podobě. Staří Slované však červenou cibuli téměř jistě neznali neboť ta byla až produktem následného šlechtění.

    Zpracování:
Konzumace: V syrovém, vařeném nebo smaženém stavu. Cibule jdou po vysušení dlouhodobě skladovat.
Zpracování: Do omáček, polévek a jako pikantní příloha.

Další využití: Jako léčivka - na obklady.
Dostupnost osiva: Cibule šalotka se dá sehnat ve specializovaných  obchodech.

 

ČESNEK KUCHYŇSKÝ (Allium sativum)

Využití pro konzumaci:
Použití v historii: Je mnohokrát doležen už i z pravěku a starověku a to včetně našeho území (například nález na Býčí skále).
Použití pro Slovany: Víme že různé druhy planých česneků Slované záměrně rozšiřovali na nová stanoviště. Co se česneku s velkými hlavami týče, tak o něm nemáme žádné potvrzené zprávy z ranného středověku. Přesto je předpoklad, že je Slované znali.

Rozšíření: Klasický česnek u nás není původní a byla pouze pěstován na zahrádkách.

Pěstování: Různé druhy česneku rostou volně v přírodě. Č. kuchyňský je možno pěstovat po celý rok.

    Zpracování:
Konzumace: Syrové rozetřené nebo vařené.
Zpracování: Kořeny lze dočasně uchovávat vyschlé po dlouhou dobu.

Dostupnost osiva: Česnek kuchyňský je běžně dostupný. Divoké druhy česneků jsou snad k dostání ve specializovaných prodejnách.

Na hradištích Polabských Slovanů  v dnešním Meklenbursku rostou česneky, které tam byly cíleně vysazeny Slovany. Jedná se o druhy:

 

PÓR ZAHRADNÍ (Allium porum) / pórek

PAŽITKA POBŘEŽNÍ (Allium schoenoprasum )

 

Specifická zelenina blíže nezařaditelná: lodyhy, květy atp.

 

KOPR VONNÝ (Anethum graveolens)

FENYKL OBECNÝ (Foeniculum vulgare)

ARTYČOKY ZELENINOVÝ (Cynara scolymus/ pórek

 

Lodyhy - chřestová zelenina

Podobně jako listy se konzumovaly u listové zeleniny konzumovaly také mladé lodyhy.

Chřest (jako typická výhonková zelenina) roste planě pouze ve středomoří a na jídelníčku středoevropských Slovanů se nemohl vyskytnout. V pozdějším období máme důkazy, že se obdobně jako chřest konzumovaly mladé výhonky řady druhů rostlin, které nejsou typickou listovou zeleninou.

Byly to především druhy: