Cibulová zelenina
CIBULE KUCHYŇSKÁ (Allium cepa)
Využití pro konzumaci:
Použití v historii: Byla pěstována již 3. let př.n.l. v Mezopotámii, v
Egyptě byla uctívána a v antice byla konzumována nižšími vrstvami za syrova.
Použití pro Slovany: Písemně je cibule u nás doložena z roku 1073, kdy ji
měl snídat olomoucký biskup Jan.
Rozšíření: Klasická cibule u nás není původní a byla pouze pěstována na zahrádkách.
Kultivary:
Neznáme v jaké podobě byla cibule kdysi pěstována, ale pravděpodobně se jednalo
o cibule vzhledem i růstem podobné dnešním "primitivním" kultivarům jako je
cibule šalotka a další. Od 16. století již známe klasické hlavaté cibule a to i
v červené podobě. Staří Slované však červenou cibuli téměř jistě neznali neboť
ta byla až produktem následného šlechtění.
Zpracování:
Konzumace: V syrovém, vařeném nebo smaženém stavu. Cibule jdou po
vysušení dlouhodobě skladovat.
Zpracování: Do omáček, polévek a jako pikantní příloha.
Další využití: Jako léčivka - na obklady.
Dostupnost osiva: Cibule šalotka se dá sehnat ve specializovaných
obchodech.
ČESNEK KUCHYŇSKÝ (Allium sativum)
Využití pro konzumaci:
Použití v historii: Je mnohokrát doležen už i z pravěku a starověku a to
včetně našeho území (například nález na Býčí skále).
Použití pro Slovany: Víme že různé druhy planých česneků Slované záměrně
rozšiřovali na nová stanoviště. Co se česneku s velkými hlavami týče, tak o něm
nemáme žádné potvrzené zprávy z ranného středověku. Přesto je předpoklad, že je
Slované znali.
Rozšíření: Klasický česnek u nás není původní a byla pouze
pěstován na zahrádkách.
Pěstování: Různé druhy česneku rostou volně v přírodě. Č. kuchyňský je možno pěstovat po celý rok.
Zpracování:
Konzumace: Syrové rozetřené nebo vařené.
Zpracování: Kořeny lze dočasně uchovávat vyschlé po dlouhou dobu.
Dostupnost osiva: Česnek kuchyňský je běžně dostupný. Divoké druhy česneků jsou snad k dostání ve specializovaných prodejnách.
Na hradištích Polabských Slovanů v dnešním Meklenbursku rostou česneky, které tam byly cíleně vysazeny Slovany. Jedná se o druhy:
PÓR ZAHRADNÍ (Allium porum) / pórek
PAŽITKA POBŘEŽNÍ (Allium schoenoprasum )
Specifická zelenina blíže nezařaditelná: lodyhy, květy atp.
KOPR VONNÝ (Anethum graveolens)
FENYKL OBECNÝ (Foeniculum vulgare)
ARTYČOKY ZELENINOVÝ (Cynara scolymus) / pórek
Lodyhy - chřestová zelenina
Podobně jako listy se konzumovaly u listové zeleniny konzumovaly také mladé lodyhy.
Chřest (jako typická výhonková zelenina) roste planě pouze ve středomoří a na jídelníčku středoevropských Slovanů se nemohl vyskytnout. V pozdějším období máme důkazy, že se obdobně jako chřest konzumovaly mladé výhonky řady druhů rostlin, které nejsou typickou listovou zeleninou.
Byly to především druhy: