Zelenina V.: Plodová zelenina ve staroslovanské kuchyni

Autor: Petr Tryščuk <petr(at)v-klub.cz>, Téma: Kuchyně, Vydáno dne: 05. 08. 2008

V této skupině jsou zahrnuty okurky, tykve, melouny a ostatní plodové zeleniny, které jsou především dnes tak velmi oblíbené.
U starých Slovanů však plodová zelenina nehrála příliš významnou roli. Bylo to jednak nedokonalým prošlechtěním jednotlivých druhů tak i náročností na jejich pěstování.

Určitou vyjímkou v této skupině jsou okurky. Ale ani u nich netušíme, jak ve skutečnosti vypadaly a jak se jedly. V mladším období se podle kuchařek vařily a voda se vylévala. Uvařené se dále zpracovávaly, což však nevylučuje konzumaci syrových okurek.  Zda se kvasily se můžeme jen domnívat, ale protože je kvašení samovolný proces, takže zřejmě ano. Kvašené okurky by v tom případě byly důležitou součástí jídelníčku v zimním období.

 

Šlechtěné druhy plodové zeleniny

OKURKA SETÁ (Cucumis sativus)

    Využití pro konzumaci:
Použití v historii: Pěstovala se již v 8.st.př.n.l. v Babylónu. V císařském Římě sloužila k přípravě teplých jídel.
Použití pro Slovany: Okurka je doložena nálezem semen hned v centru Velké Moravy (9. století - Mikulčice) tak i z přilehlých provincií (9.-10. století - Praha). Tyto nálezy dělají z okurky jedinou velkomoravskou plodovou zeleninu prokazatelně cíleně pěstovanou.   

Botanické údaje:
Neroste volně v přírodě, je množena a pěstována pouze jako zahradní kultivar.

Zpracování a nutriční hodnota:
Konzumace: Syrové plody nebo kvašené.
Zpracování: Okamžitá konzumace. Zakvašené vydržely i řadu měsíců. Sladkokyselý nálev se nedělal!

Dostupnost osiva: Nelze s jistotou říci jaké kultivary okurky se v RS pěstovaly, takže nelze ani doporučit žádné osivo.

 

Tykve a melouny

Magdaléna Beranová ve své knize  Jídlo a pití v pravěku a středověku se spíše přiklání k názoru, že další druhy plodové zeleniny - tedy tykve a melouny byly v českých zemích známy až od 14. století a dokládá to několika příklady: nálezy a skrze kuchařky, které tykve považují za "uherské" jídlo. V antickém Římě se tykve prokazatelně pěstovaly a odtud se dostaly i do zahrad v říši Karla Velikého.

Mají se tedy tykve ze slovanského jídelníčku úplně vyloučit? Když:

Druhy tykví:

Osobně bych pro Slovanskou kuchyni raději nepoužíval žádnou z tykví!

 

Plané druhy (plodové) zeleniny

V této podkapitole plodové zeleniny (vzhledem k malému množství šlechtěných druhů) a absenci dalších pramenů si dovolím i spekulovat.

SLÉZ VELKOKVĚTY (Malva alcea) - a další druhy slézů

 

Druhy plodové zeleniny nevhodné pro RS

LILEK JEDLÝ ( Solanum malongena ) /  baklažán

MODERNÍ NEVHODNÁ ZELENINA