Druhová rozmanitost planých salátových rostlin byla poměrně vysoká a svým způsobem je i nekonečná. Proto se v tomto seznamu objevují pouze ty druhy rostlin, které se podle historiků konzumovaly nebo mají nějakou přímou souvislost se Slovany.
Následující byliny nebyly (s vyjímkou salátu setého
a čekanky) v minulosti kultivovány a byly sbírány pouze
jako plané rostliny. Snad mohly být cíleně vysévány v okolí
lidských sídel a v některých případech došlo k jejich omezenému
šlechtění v pozdějším období (např. kozlíček).
Významné druhy salátové zeleniny
Využití pro konzumaci:
Použití v historii: V pozdějších herbářích se plané druhy locik považují
pouze za léčivky. Ve starověkém středomoří byl salát již znám a Římané už
prokazatelně znali dokonce i hlávkový salát, který byl u nich velice oblíben.
Použití pro Slovany: U nás výskyt salátu není před 10. stoletím potvrzen
(M.Beranová uvádí první zmínky o salátu ze středověku bez datace). Salát (především hlávkový
, římský) doporučuji do slovanského
jídelníčku spíše nezařazovat (nebo jen ve zpracované podobě). Salát
nezplaňujě a proto by musel být Slovany cíleně pěstován - pokud
tedy vůbec byl, tak nejspíše jen na knížecím stole.
Pěstování: Semena lze vysít na podzim či běheme roku.
Zpracování:
Konzumace: Do salátů. Často v kombinaci s jinými aromatičtějšími
salátovými druhy.
Zpracování: Pouze okamžitá konzumace po sběru listů.
Příbuzné druhy: Např.
Locika vytrvalá
(Lactuca perennis) - jedná se o vzácnou (dnes i chráněnou) rostlinu
rostoucí na kamenitých půdách. Pokud vůbec byla sbírána, tak jako léčivka.
Dostupnost osiva: Rostlina je běžně dostupná. Dostupnost původních
odrůd mi není známa.
ČEKANKA ENDIVIE (Cichorium endivia) / nebo také Endivie hořká neboli Štěrbák
KOZLÍČEK POLNÍČEK
[ Kozlíček polníček (Valerianella locusta); Kozlíček štěrbinatý (Valerianella
rimosa); Kozlíček zubatý (Valerianella dentata) ]
Využití pro konzumaci:
Použití v historii: Existují důkazy pro jeho konzumaci již v neolitu.
Použití pro Slovany: Kozlíček je u nás původní a navíc s oblibou hojně
roste v obilných polích a tedy doprovázel středověké lidské osídlení. Proto být
součástí salátů a příloh. Slované samozřejmě neznali jeho moderní červenolisté
variety.
Botanické údaje:
Rozšíření: Evropa (kromě severních oblastí). U nás pouze v
teplých nížinných oblastech a mírných pahorkatinách.
Ekologie: Přezimující rostlina. Roste v obilných polích, na
náspech - především na lehkých půdách.
Popis: Je 10–30 cm vysoká. Spodní oválné listy rostou v růžici
ze které přerůstají do lodyhy. Ostatní listy jsou obráceně vejcovité s hladkým
krajem či s 1 až 2 páry drobných zubů.
+ Více botanických informací o rostlině:
V.locusta;
V.rimosa;
V.dentata.
+ Více fotografií na Google:
V.locusta;
V.rimosa;
V.dentata.
Pěstování: Výsev semen provádíme na časně nebo v červenci. Rostliny vyseté od konce srpna do počátku října (tak jako je tomu v přírodě) necháváme přezimovat a sklízíme je časně z jara. Vysévá se do řádků 10 cm, můžou se i předpěstovat sazenice.
Fotografie:
Červenolistý kultivar kozlíčku má stejnou chuť jako zelené druhy. Pro
středověkou slovanskou kuchyni (její předvádění) však není vhodný, protože byl
vyšlechtěn až ve 20. století.
Zpracování a nutriční hodnota:
Konzumace: Syrové listy v salátech nebo snad i ve špenátech.
Zpracování: Pouze okamžitá konzumace. Listy jsou mírně nahořklé chuti
(podobně jako vnější nevybělené listy salátu setého). Chuť je opravdu příjemná
salátová.
Nutriční hodnota: Má vyšší nutriční hodnotu než salát.
Dostupnost osiva: Semínka se dají koupit jako zelenina (například v prodejnách SEMO - cca 200 semen za 25 Kč).
ŘEŘICHA POTOČNÍ/ POTOČNICE LÉKAŘSKÁ (Nasturtium officinale)
Využití pro konzumaci:
Použití v historii: Konzumovala se ve velkém množství především v antice,
kde byla považována spíše za jídlo chudých.
Použití pro Slovany: Rostlina je u nás původní a podél potoků roste velmi
hojně. Pro zvláštní svíravou chuť mohla být oblíbenou salátovou rostlinou. její
nespornou výhodou je až celoroční sběr!
Botanické údaje:
Rozšíření: Evropa (kromě severních oblastí). U nás pouze v
teplých nížinných oblastech a mírných pahorkatinách.
Ekologie: Přezimující rostlina. Roste v obilných polích, na
náspech - především na lehkých půdách.
Popis: Je 10–30 cm vysoká. Spodní oválné listy rostou v růžici
ze které přerůstají do lodyhy. Ostatní listy jsou obráceně vejcovité s hladkým
krajem či s 1 až 2 páry drobných zubů.
+ Botanický popis je převzat z Internetu.
+ Použitá fotografie pochází z Internetu.
Pěstování: Vyséváme na husto do truhlíků, misek či jiných pěstebních nádob. Sejeme na povrch substrátu a nezasypáváme. Nehnojíme. Sklízíme 7 - 14 dní od výsevu odřezáváním celých rostlin těsně nad povrchem substrátu.
Zpracování a nutriční hodnota:
Konzumace: Syrové listy v salátech. Listy
a nať jsou aromaticky nahořklé - s klasickou řeřichovou vůní a chutí.
Zpracování: Pouze okamžitá konzumace.
Další využití: Také jako léčivka.
Dostupnost osiva: Semínka ř.zahradní se dají koupit jako zelenina
(například v prodejnách SEMO - cjedno balení za 10 Kč).
SLÉZ VELKOKVĚTÝ
[ Sléz velkokvětý (Malva alcea); Sléz
lesní
(Malva silvestris); Sléz
přehlížený
(Malva neglecta); ; Sléz pižmový
(Malva moschata) ]
Využití pro konzumaci:
Použití v historii:
Sléz přehlížený je uváděn jako velice oblíbená listová zelenina už v antice.
Použití pro Slovany: Dva druhy slézu (s. velkokvětý a s. lesní) byly prokazatelně šířeny
Polabskými Slovany. Jejich použití jako zeleniny však nelze přímo potvrdit.
Víme tedy, že Slované tuto rostlinu měli v oblibě, ale příčin k jejímu rozšiřování mohlo být více:
Botanické údaje:
Rozšíření: Mírné pásmo Evropy a západní Sibiře, u nás hojný na
většině území.
Ekologie: Rumiště, pustá místa, podél plotů, zdí, cest a silnic,
návsi, komposty, okraje polí, preferuje půdy silně dusíkaté, proto obvykle v
blízkosti lidských sídel (zemědělských usedlostí).
Popis: Dvouletá až vytrvalá, 30 až 180 cm dlouhá bylina. Druhy se liší mj, i
květy.
+ Více botanických
informací o rostlině:
M.alcea;
M. sylvestris;
M. neglecta;
M. moschata.
+ Více fotografií na
Google:
M. alcea;
M. sylvestris;
M. neglecta;
M. moschata.
Pěstování: Semena lze vysít na podzim. Klíčí na jaře.
Fotografie:
Semena (plody) slézu před a po upražení na slezské misce.
Zpracování:
Konzumace: Jedly se syrové či tepelně zpracované listy. Je pravděpodobné,
že se konzumovaly také "plody" slézu...
Smažemé jsou opravdu vynikající.
Zpracování: Pouze okamžitá konzumace po sběru. Tepelně upravené mohly
vydržet několik dní.
Další využití: Viz. seznam výše.
Dostupnost osiva: Rostlina je dostupná volně v přírodě.
Semena slézu velkého se dají dají koupit i na našem webu.
ŠŤOVÍK KYSELÝ (Rumex acetosa) / ŠŤOVÍK MENŠÍ (Rumex acetosella)
Rostliny získávané sběrem a využívané spíše příležitostně nebo sezónně
Následující byliny nebyly v minulosti nijak kultivovány a byly sbírány pouze jako plané rostliny. Zároveň se jedná o druhy zpravidla s omezenou dobou sběru, malými listy a nebo s omezeným výskytem. V některých případech mohly být dané rostliny využívány i jinak (jako léčivky apod.).
Tento seznam by mohl být prakticky nekonečný (konzumovat jde takřka každé listí) a proto bude omezen pouze na ty druhy, které byly jakoliv potvrzeny v nálezech nebo v písemnictví.