
Staří slované znali pouze divokou bílou a pravděpodobně i šlechtěnou žlutou mrkev. Krom barvy mrkve se v minulosti lišilo také zpracování. V 16.-17. století se spíše než do omáček a polévek, používala mrkev k výrobě sladkého mázu.
Je otázkou, zda se podobný mrkový máz připravoval i u starých Slovanů, ale technicky to možné je, ačkoliv potvrzující důkazy asi nikdy mít nebudeme.
Výroba mázu a následně placek byla časově náročnější než přímá konzumace nebo
vaření v polévce. Možná však byla mrkev natolik vzácná a její nasládlá chuť natolik
žádoucí, že si naši předkové tu práci ze smažením prostě dali. Každopádně oproti
obilným plackám vynikají ty mrkvové výraznou chutí a jsou lehké na strávení.
Určitou nevýhodou placek je, že se při smažení trochu trhají a také do sebe nasají nemalé množství tuku.
Upozornění: Placky z oranžové karotky nejsou na výrobu placků vhodné - nejenže jsou oranžové, ale hlavně nemají tu potřebnou moučnou chuť.
Celkově jsme je ohodnotili jako výrazně méně chutné!
Pro 4 porce potřebujeme:
- 500 gr žluté mladé mrkve (může být i vzrostlá)
- Pro zahuštění přidáme ( - množství závisí na hustotě směsi)
- několik hrstí jemně drceného starého chleba [ lze nahradit strouhankou
]
- nebo několik hrstí vlastní nahrubo umleté
mouky [ nebo použít celozrnou mouku z obchodu ]
- sádlo nebo bukvicový (olivový) olej
- 3 ks vajíček
- K dochucení lze použít: med, březový (javorový) sirup a případně i rozinky, oříšky
I.
Připravíme si žlutou mrkev, kterou omyjeme a očistíme.
Tuto mrkev můžete koupit jako krmnou nebo si ji můžete snadno sami vypěstovat.

II.
Mrkev nadrobno pokrájíme a vaříme asi hodinu (až
mrkev úplně změkne).

III.
- Uvařenou mrkev necháme okapat od vody.
- Následně mrkev rozetřeme, rozmícháme nebo uhněteme, Výsledkem nám bude
žlutá kaše podobná známé bramborové.
- Kaši smícháme s vejci a dosypeme ji chlebovou drtí (moukou), tak aby nám
z kaše vzniklo tvárné těsto.
- Do těsta můžeme přidat rozinky, ale ty u Slovanů nebyly až tak časté a proto je
v tomto konkrétním receptu spíše nepoužívám.
- Nebo můžeme přidat oříšky apod.
- Z těsta vytvarujeme placičky, které na oleji osmažíme z obou stran.
- Hotové placky mají zvláštní nasládlou chuť, blízkou plackům z vařených
mrambor.

IV.
Recepty ze 17. století zmiňují slazení placek cukrem a
medem. Cukr Slované neznali a proto jsme použili ke slazení med (nebo sirup). Je však třeba
konstatovat, že nám placky s medem nechutnaly tolik jako bez něj.

Dobrou chuť
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Takto podobné placky připravovali staří Slované přímo v terénu při táboření:

Při výrobě placek se vždy uplatní ošatka z moukou, která Vám zjednoduší práci s
jinak lepkavým těstem.

Také hotovou placku je možné ještě před vložením na pánev naposledy obalit v mouce.

Aby placka nenasála tolik tuku, vkládáme ji na již rozpálenou slezskou misku.

Placky není třeba péct dlouho. Spíše je třeba je častěji kontrolovat, aby se nad ohněm nepřipálily.

A je hotovo...