Merlíkové bochánky

Autor: Karla Tryščuková <vesna(at)slovane.cz>, Téma: Recepty, Vydáno dne: 25. 07. 2008

Špenáty (tedy povařené posekané listí převážně merlíkovitých rostlin) byly oblíbenou slovanskou potravou. Připravovaly se na řadu způsobů a jedním z nich mohly být právě špenátové těstové bochánky.
Při přípravě tohoto jídla jsme se inspirovali receptem ze 17. století, který jsme mírně zjednodušili a upravili pro raný středověk.

POTŘEBUJETE INGREDIENCE?

Navštivte naše tržiště!

Doba přípravy zabere jen asi 1 hodinu a výsledkem Vám budou velice chutné a netradiční merlíkové bochánky. Tento recept velmi doporučuji všem k vyzkoušení.
Navíc ve zpracované podobě Vám bochánky vydrží i kratší transport a mohou tak být vhodným doplňkem stravy i na slovanských akcích.

Pro 4 porce potřebujeme:

  1. 320 gr listů (případně mladých lodych) merlíku bílého [ lze použít jakýkoliv druh merlíku či lebedy ] [ samozřejmě lze použít i špenát, ale ten zde v 9.-10. století nerostl ]
  2. 170 gr hladké bílé mouky a 170 gr semleté jemné mouky  [ pokud nemáte kamený mlýnek použijte celozrnou mouku z obchodu, ale vlastní mouce se to nevyrovná ]
  3. 100-150 gr balkánského sýra  [ může být i jiný druh, ale balkánský sýr si s merlíkem výrazně doplňuje chutě ]
  4. hrst jemně drceného starého chleba  [ lze nahradit strouhankou ]  - množství závisí na hustotě směsi
  5. 3 ks vajíček
  6. 20 gr másla
  7. sůl a koření (např. saturejku)

I.
Máte-li všechny ingredience k dispozici, je hlavním krokem nasbírání potřebného množství merlíku, který je u nás poměrně hojný na rumištích.
Sbírají se buď listy časně z jara nebo i sečením omlazené rostliny. A to včetně lodyh s květními pupeny.



II.



III.
  1. Placičky:
    • Nejprimitivnější postup je ten, že z těsta uždibujeme kousky, které následně v ruce tvarujeme do placiček. Nám se osvědčily placičky o průměru 11 cm.
    • Jelikož neoplýváme zručností předků, můžeme na rozválení těsta použít váleček a prkénko. Snažíme se vyválet co nejtenší vrstvu, ze které si následně vyřezáváme kolečka.
    • Lze také použít různé moderní vykrajovací formy - chuť se sice nezmění, avšak vizuálně se oddálíme od slovanské kuchyně.
  2. Bochánky:
    1. Do středu vytvořených placiček přidáváme pastu a následně bochánky uzavřeme (slepíme k sobě přesahující části těsta).
    2. Množství pasty závisí na velikosti placiček - přibližně cca kávovou lžičku na placičky o průměru 11 cm.
    3. Pokud Vám nesejde na "historickém" vzhledu bochánků, tak si můžete pomoci různými moderními formami, které nám výrazně urychlí práci.
  3. Vaření:
    1. Bochánky vkládáme do vařící vody na cca 12 minut. Uvařené bochánky vystoupají samy k hladině - takže je můžeme postupně odebírat.
    2. O něco snažší (a dobově také obhájitelné) je vaření v horké páře. Kdy na hrnec položíme plátno s bochánky a ještě vše přikryjeme. V tomto případě vaříme bochánky cca 15 minut.
    3. Po uvaření bochánky vyjmeme a dáme na plátno nebo ošatku (ta se osvědčila), aby mírně oschly.
  4. Fotografie: Právě uvařené bochánky.


IV.
  1. Po několika minutách při vyjmutí z vody/páry bochánky oschnou a schladnou - v té chvíli je náplň ještě příjemně teplá a můžeme se pustit do jídla.
  2. Bochánky z páry po schladnutí získají příjemnou tmavělesklou barvu.
  3. Bochánky lze jíst i po celkovém zchladnutí jako studené jídlo.
  4. Případně je lze ohřát v horké vodě a jako delikatesa jsou osmažené na tuku s cibulkou.
  5. Fotografie: Merlíkové bochánky jsou připraveny k jídlu.


Dobrou chuť

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Takto merlíkové bochánky připravovali staří Slované na svých hradištích:


Výroba velkého množství bochánků je společenskou záležitostí.


Hotové bochánky nahážeme do vroucí vody.


Bochánky samy vyplavou na hladinu - jakmile budou uvařeny.


Po vyjmutí z vody je necháme mírně zchladnout a okapat.


Pro lepší chuť můžeme bochánky omastit osmaženou cibulkou a sádlem.