
Špenáty (tedy povařené posekané listí převážně merlíkovitých rostlin) byly oblíbenou slovanskou potravou. Připravovaly se na řadu způsobů a jedním z nich mohly být právě špenátové těstové bochánky.
Při přípravě tohoto jídla jsme se inspirovali receptem ze 17. století, který jsme mírně zjednodušili a upravili pro raný středověk.
Doba přípravy zabere jen asi 1 hodinu a výsledkem Vám budou velice chutné a netradiční merlíkové bochánky. Tento recept velmi doporučuji všem k vyzkoušení.
Navíc ve zpracované podobě Vám bochánky vydrží i kratší transport a mohou tak být vhodným doplňkem stravy i na slovanských akcích.
Pro 4 porce potřebujeme:
- 320 gr listů (případně mladých lodych) merlíku bílého [ lze použít jakýkoliv druh merlíku či lebedy ] [ samozřejmě lze použít i špenát, ale ten zde v 9.-10. století nerostl ]
- 170 gr hladké bílé mouky a 170 gr semleté jemné mouky [ pokud
nemáte kamený mlýnek použijte celozrnou mouku z obchodu, ale vlastní mouce se to nevyrovná ]
- 100-150 gr balkánského sýra [ může být i jiný druh, ale balkánský sýr si s merlíkem výrazně doplňuje chutě ]
- hrst jemně drceného starého chleba [ lze nahradit strouhankou ] - množství závisí na hustotě směsi
- 3 ks vajíček
- 20 gr másla
- sůl a koření (např. saturejku)
I.
Máte-li všechny ingredience k dispozici, je hlavním krokem nasbírání potřebného množství merlíku, který je u nás poměrně hojný na rumištích.
Sbírají se buď listy časně z jara nebo i
sečením omlazené rostliny. A to včetně lodyh s květními pupeny.

II.
- Nádivka:
- Merlík nadrobno posekáme, posolíme a uvaříme z něj špenát. Vaříme jej asi 45 minut - tedy tak dlouho, aby nám vnikla
hustá směs s minimem vody.
- Do špenátu přidáme nadrcený chléb, jedno vajíčko a nadrobno nakrájený (nastrouhaný) balkánský sýr.
- Podle libosti špenát okořeníme (nám se osvědčila
saturejka)
- Vše pořádně promícháme a zahustíme tak, aby nám vznikla tuhá pasta.
- Těsto:
- Smícháme hladkou bílou s vlastní semletou mouku.
- Přidáme dva žloutky a kousek rozpuštěného másla.
- Pořádně těsto prohněteme a dle potřeby přidáváme teplou vodu, aby těsto bylo vláčné.
- Fotografie: Na fotografii není přesný poměr - vídíte na ní těsto z 220 gr mouky a pastu z 420 gr merlíku.

III.
- Placičky:
- Nejprimitivnější postup je ten, že z těsta uždibujeme kousky,
které následně v ruce tvarujeme do placiček. Nám se osvědčily placičky o
průměru 11 cm.
- Jelikož neoplýváme zručností předků, můžeme na rozválení těsta použít váleček a prkénko. Snažíme se vyválet co nejtenší vrstvu, ze které si
následně vyřezáváme kolečka.
- Lze také použít různé moderní vykrajovací formy - chuť se sice
nezmění, avšak vizuálně se oddálíme od slovanské kuchyně.
- Bochánky:
- Do středu vytvořených placiček přidáváme pastu a následně bochánky uzavřeme
(slepíme k sobě přesahující části těsta).
- Množství pasty závisí na velikosti placiček - přibližně cca kávovou
lžičku na placičky o průměru 11 cm.
- Pokud Vám nesejde na "historickém" vzhledu bochánků, tak si můžete pomoci
různými moderními formami, které nám výrazně urychlí práci.
- Vaření:
- Bochánky vkládáme do vařící vody na cca 12 minut. Uvařené bochánky vystoupají samy k hladině - takže je můžeme postupně odebírat.
- O něco snažší (a dobově také obhájitelné) je vaření v horké páře. Kdy na hrnec položíme plátno s bochánky a ještě vše přikryjeme.
V tomto případě vaříme bochánky cca 15 minut.
- Po uvaření bochánky vyjmeme a dáme na plátno nebo ošatku (ta se
osvědčila), aby mírně oschly.
- Fotografie: Právě uvařené bochánky.

IV.
- Po několika minutách při vyjmutí z vody/páry bochánky oschnou a schladnou - v té chvíli je
náplň ještě příjemně teplá a můžeme se pustit do jídla.
- Bochánky z páry po schladnutí získají příjemnou tmavělesklou barvu.
- Bochánky lze jíst i po celkovém zchladnutí jako studené jídlo.
- Případně je lze ohřát v horké vodě a jako delikatesa jsou osmažené na
tuku s cibulkou.
- Fotografie: Merlíkové bochánky jsou připraveny k jídlu.

Dobrou chuť
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Takto merlíkové bochánky připravovali staří Slované na svých hradištích:

Výroba velkého množství bochánků je společenskou záležitostí.

Hotové bochánky nahážeme do vroucí vody.

Bochánky samy vyplavou na hladinu - jakmile budou uvařeny.

Po vyjmutí z vody je necháme mírně zchladnout a okapat.

Pro lepší chuť můžeme bochánky omastit osmaženou cibulkou a sádlem.