Zelenina IV.: Kořenová zelenina ve staroslovanské kuchyni

Autor: Petr Tryščuk <petr(at)v-klub.cz>, Téma: Kuchyně, Vydáno dne: 05. 08. 2008

Kořenová zelenina nehrála v jídelníčku starých Slovanů tak významnou roli jakou bychom ji asi přisoudili dnes.
V určitém množství si Slované jistě všímali i kořenů planých druhů rostlin, ale neexistuje žádný důkaz, který by pěstování kořenové zeleniny na našem území z období raného středověku potvrzoval.

Přesto to však s kořenovou zeleninou nebude až tak zlé a jako možná kořenová zelenina pro Slovany se nabízí mrkev, pastinák a křen. Listovou zeleninou někdy pěstovanou i pro kořen je petržel a celer. Římskou kořenovou zeleninou je také sevlák, ten se však do střední Evropy ve středověku zřejmě vůbec nedostal.

Zelenina šlechtěná pro ušlechtilý kořen

MRKEV OBECNÁ (Daucus carota sativus)

Mrkev má natolik složitou historii, že si zaslouží zvláštní pozornost i v rámci těchto stručných článků. Dnes patří spolu s řepou mezi nejdůležitější kořenovou zeleninu. Oproti řepě však měla své místo i v raném středověku.

Historie:

"V antice se mrkev sice hojně konzumovala, ale zpravidla nelze určit, zda se jednalo o planou či kulturní mrkev nebo dokonce o jiný druh ­ pastinák. Planá mrkev byla v antice známa jako léčivá rostlina ­ tu označuje Diokles (3.-4.stol. před Kristem) jako astaphylinos, zatímco carota byla "velká mrkev, jež lépe chutná a je stravitelnější než ta prvá". Plané mrkve se používalo jako léčiva a to nejen listů a kořene, ale zvláště semen, jako a podobně. Dioskorides v 1. století po Kristu přináší vyobrazení mrkve silné, žlutooranžového zbarvení. Ve středověku pokračuje nejednoznačné pojmenování mrkve či pastináku, které nedovoluje jednoznačně rozlišit tyto dva druhy. Teprve písemné prameny ze 16. století (herbáře) přinášejí přesné odlišení kulturní a plané mrkve. Kulturní pojmenovávají žlutá řípa nebo karota a uvádějí, že tato je užívanou zeleninu se zřetelně žlutým kořenem. Odlišují ji tak od plané mrkve s kořenem bílým."

Na vzniku mrkve se zřejmě podílely 3 plané druhy mrkve:

 Z těchto divokých mrkví byly zřejmě vyšlechtěny tyto formy jedlé mrkve:

 Pro raný středověk jsou použitelny pouze tyto formy mrkve:

    Fotografie:
Placky vyrobené z mrkvového mázu.

    Zpracování:
Konzumace: V syrovém nebo vařeném stavu. Jako příloha do polévek není ve středověku potvrzena. Z mladých listů se dá uvařit nasládlý špenát (kaše).
Zpracování: Velmi časté použití mrkve bylo jako máz (tedy uvařená a rozmíchaná na kaši). V této podobě se opékala, dávala se jako náplň do buchet apod. V mladším období se také velmi často smíchávala s mákem.

 

KŘEN SELSKÝ  (Armoracia rusticana)

    Využití pro konzumaci:
Použití v historii: Zřejmě se jedná o typickou slovanskou zeleninu. V antice a ani jinde není zmiňován. To souvisí především s jeho původním místem výskytu a šířením až v době stěhování národů.
Použití pro Slovany: Křen rostl planě v původních v oblastech slovanského osídlení a byl u nás pěstován nejpozději od příchodu Slovanů. Někteří historikové a etnografové (K.Moszyńsky) předpokládají jeho cílené šíření právě Slovany.

    Botanické údaje:
Rozšíření: Původně rostl v oblasti jižní Ukrajiny. Byl lidmi rozšířen do celé Evropy a dnes volně roste po celé republice.
Ekologie: U nás roste roztroušeně na vlhčích stanovištích od nížin až do hor.
Popis: Vytrvalá bylina s mohutným větveným kořenem Je 50–100 cm vysoká, přízemní listy dlouhé 30–50(–80) cm s eliptickou čepelí. Kvete krémově bíle od května do července. Plodem je šešulka.
    + Více botanických informací o rostlině.
    + Více fotografií na Google.

Pěstování: Rostlina roste volně v přírodě. Sběr kořenů lze provádět po celý rok.

    Zpracování:
Konzumace: V syrovém nebo vařeném stavu. Kořeny lze dočasně uchovávat ve vlhkém písku.
Zpracování: Do omáček, polévek a jako pikantní příloha.

Další využití: Jako léčivka - na obklady.
Dostupnost osiva: Rostlina je dnes dostupná volně v přírodě.

 

PASTINÁK SETÝ (Pastinaca sativa var. pratensis / var. sativa)

Využití pro konzumaci:
Použití v historii: V antice je velmi oblíben a i jeho jméno je odvozeno od slovba jíst (pastus znamená potrava). Je známo, že byl jako kořenová zelenina dovážen do Říma z Germánie.
Použití pro Slovany: Je předpoklad, že Slované získali pastinák od Germánů. Planá podoba pastináku sice rostla i u nás, ale var. pratensis se podobně jako divoká mrkev k jídlo příliš nehodí.

    Botanické údaje:
Rozšíření: Pochází zřejmě z Kavkazu odkud se rozšířil na Blízký východ a následně do střední Evropy. V ČR v současnosti roste hojně zejména v teplých oblastech.
Ekologie: Roste na loukách a mezích. Má žluté květy a silnou mrkvovou vůni.
Popis: Dvouletá až vytrvalá, 30 až 100 cm vysoká bylina, jež v prvním roce života zpravidla vyhání jen růžici přízemních listů, kvete až v roce druhém.
    + Více botanických informací o rostlině.
    + Více fotografií na Google.

Pěstování: Planá forma ostlina roste volně v přírodě. Kultivary je možno pěstovat po celý rok.

    Zpracování:
Konzumace: Syrové nebo vařené. Divoká forma pastináku je považována za nejedlou, ale z osobní zkušenosti má divoký pastinák mohutnější kořen než divoká mrkev a vnější slupka kořene se dá jíst. Možná by byl vhodný také vařený do polévek.
Zpracování: Kořeny lze dočasně uchovávat ve vlhkém písku. Kořeny se konzumují podušené nebo syrové. Chutí se blíží petrželi, je však o něco sladší.

Varování: U citlivých lidí můžou na místech potřísněných silicí vzniknout puchýře.
Dostupnost osiva: Ve specializovaných prodejnách.

 

Zelenina listová, snad i kořenová

Především u řepy, jsem dlouho váhal, zda ji nezařadit rovnou pod listovou zeleninu. Ovšem kdo by ji tam dnes hledal? Proto vznikla tato sekce kořenovolistové zeleniny. U všech následujích druhů byla konzumace listů primárním důvodem k pěstování a šlechtění. Kořeny se také občas konzumovaly u petržele, hlízy u celeru.

PETRŽEL SETÁ (Petroselinum crispum)

MÍŘÍK CELER (Apium graveolens)

ŘEPA (Beta vulgaris)

 

Další kořenová zelenina

ŘEDKEV (Raphanus)

KOZÍ BRADA (Tragopogon )

HADÍ MORD ŠPANĚLSKÝ (Scorzonera hispanica) / synonymum: ČERNÝ KOŘEN

SEVLÁK ZELENINOVÝ (Sium sisarum)

TUŘÍN a VODNICE

O tuřínu a příbuzné vodnici se mi nepovedlo zatím sehnat žádné kvalitní informace a tak nelze říci jak moc moderní zeleninou jsou. Do chvíle, než se tyto mezery podaří vyplnit bych se držel předpokladu, že raný středověk tuřín ani vodnici neznal!